MPe - Mózg Pojazdu elektrycznego od Marka / bikel.pl

Tematy związane z dodatkowymi akcesoriami dla pojazdów EV
m4ver13
Nowicjusz

Re: MPe - Mózg Pojazdu elektrycznego od Marka / bikel.pl

Post autor: m4ver13 »

marianm68 pisze:
25 sie 2024, 8:21
Da radę zbudować samemu. Wiem bo sprawdziłem (patrz mój wpis ze stycznia, kilkanaście postów wcześniej w tym temacie).
Na podstawie zdjęcia nie zamówisz wykonania pcb w firmie - potrzebne są pliki w odpowiednim formacie z programu KiCAD, Eagle czy innego programu EDA.
Jeśli masz zamiar zbudować takie urządzenie na podstawie istniejącego projektu (miałbyś pliki potrzebne do zamówienia płytki pcb) to weź pod uwagę że musiałbyś mieć też dostęp do wszystkich komponentów użytych w tym projekcie (pcb) w takich obudowach (wielkościach) jakie zostały przewidziane podczas projektowania. Jeśli nie spełnisz tego warunku to nie polutujesz układu bo nie zgrasz elementów z footprintami na pcb.
A z tego co kojarzę to zaprzestano produkcji MPe v6 właśnie z powodu problemów z dostępem do części.

PS
Jest dostępny schemat MPe v5 a versja 6 różni się nieznacznie (pod względem elektrycznym) Marek zrezygnował z obsługi zegara czasu rzeczywistego i dodał chyba ze dwa przełączniki i rezystory do konfigutacji (chyba pomiaru temperatury) oraz jest zasilanie 12V do "alternatywnego" kolorowego wyświetlacza(jeśli dobrze pamiętam). Oprogramowanie wersji 6 działa na MPe v5. Na podstawie tego schematu i informacji o MPe v6 można przy odrobinie uporu (i wiedzy) stworzyć taki projekt i zamówić/wykonać płytki pcb.
Pozostaje jeszcze kwestia obudowy na wyświetlacz i przyciski sterowania czyli rzeźbienie 3D i pewnie wydruk co zostało poruszone kilka postów wyżej.
Dzięki bardzo za odpowiedz, co do wyswietlacza mam w planie postawic na ten maxicolor 850C o ile oczywiscie sie da, komponenty to nie problem, bo z czego co czytałem jest problem tylko z przetwornicą, a reszta to jak dobrze pamiętam same gotowce.
m4ver13
Nowicjusz

Post autor: m4ver13 »

Camis pisze:
25 sie 2024, 10:58
m4ver13 pisze:
25 sie 2024, 2:39
czy trzeba podawać dane, do których się jeszcze nie dobrałem?
Pliki do płytki w v5 są na stronie Marka:
Obrazek
https://bikel.pl/pliki/MPe/MPeV5.rar

Sam zamawiałem do niej płytki. Wszystkie potrzebne podzespoły też są dostępne.
O wlasnie tego mi bylo potrzeba, bo cos tak podejrzewalem, ze raptem 4 zdjecia to raczej bardzo malo jak na udostepniony projekt. Dzieki bardzo.
PITiMAT
Forumowicz

Post autor: PITiMAT »

Ma ktoś może STL obudowy wyświetlacza OLED?
Awatar użytkownika
marianm68
Nowicjusz

Post autor: marianm68 »

Mam zamiar zaprojektować płytkę pcb odpowiadającą sprzętowo MPe v6, chcę uzyskać podobną funkcjonalność jak w wersji 6.5 ale mniejsze wymiary niż w wersji 5 (z wlutowywanymi modułami)
Poświęciłem kilka godzin na ogarnięcie schematu i płytki MPe v 6.4, robię to na podstawie zdjęć na stronaach "bikel.pl".
Mam ogarnięty cały zestaw: obraz pcb oraz schemat. Niestety nie wszystko udało się odcyfrować ze zdjęć.

Mam prośbę o pomoc w zidentyfikowaniu wartości na rezystorach R27,R28, R29 oraz R24 (zakreślone na poniższej ilustracji)
Zakładam że R24 ma około 15kΩ.
MPe64_wsteczna_1a.gif

Nie rozumiem też przeznaczenia tego wycinka schematu (w niebieskiej ramce):
MPe64_Rx_Tx.gif
MPe64_Rx_Tx.gif (8.22 KiB) Przejrzano 830 razy
Po co jest rezystor w linii "Rx" i dzielnik napięcia na "Tx"? Czy na w złączach śrubowych do podłączenia wyświetlaczy sygnał Tx ma mieć niższy poziom logiczny niż 5V? Jest taka potrzeba?
Jakie powinno być napięcie do komunikacji szeregowej z wyświetlaczem np: "MaxiColor 850C"?
Do MPe v5 wyświetlacz MaxiColor 850C podłączany jest bezpośrednio do pól lutowniczych Rx, Tx na arduino -czyli do wyjść 5V. Stąd nasuwa się wniosek że komunikacja odbywa się na "logice 5V" i dzielnik napięcia na linii Tx jest niepotrzebny.
Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tej zagadki?

Chcę złożyć prototyp, zamówić kilka płytek pcb pod montaż smd i jeśli nie będzie przeszkód zamierzam udostępnić projekt.
dawid54
Nowicjusz

Post autor: dawid54 »

Może warto się kogoś spytać kto już to zrobił. Istnieją przynajmniej 3 inne projekty tego. Na pewno mają rozpracowane to.
IMG_20240330_212601.jpg
Screenshot_2024-03-12-14-49-21-128_com.facebook.katana.jpg
Tu na olx: https://www.olx.pl/d/oferta/komputer-mp ... 0kMOW.html jeden z nich nadal w sprzedaży.
IMG_20240325_193244.jpg
Z olx wymiary płytki PCB ma 93x 29mm.
Co do oryginału mpe Bikel to wiem że na pewno ostatnia wersja ma więcej niż 2-warstwową PCB wiec zdjęcia mogą ci mało pomóc.
Awatar użytkownika
marianm68
Nowicjusz

Dięki za podpowiedź.
Wiem co chciałem wiedzieć. Schemat MPe v6.4 mam cały ogarnięty a resztę dopracuję.
PSORek
Nowicjusz

Post autor: PSORek »

Witam
Buduje V6 i mam kilka pytań:

Orientujecie się czy jest możliwość programowej zmiany rozdzielczości czujnika prądu ,
rozumiem że w programie jest stała nastawa 10mV na Amper dla 200A,
chciałbym zastosować czujnik 50A który ma rozdzielczość 40mV na A ,
Hardłerowo sobie ogarnę ale chodzi mi o stronę programową.
max prąd mam w ebajku 37A także w zakresie.

dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
marianm68
Nowicjusz

Da się. Będziesz konfigurował przy uruchamianiu to wpiszesz właściwe wartości, wszystko masz w instrukcji podane. Podejrzyj instrukcję
PSORek
Nowicjusz

Post autor: PSORek »

marianm68 pisze:
28 lis 2024, 12:14
Da się. Będziesz konfigurował przy uruchamianiu to wpiszesz właściwe wartości, wszystko masz w instrukcji podane. Podejrzyj instrukcję
Hej , dzięki :) , Faktycznie Parametr nr5 to ustawienie mV/A wpisuje 40 i gotowe :)
Przeoczyłem .. Dzięki :)
ODPOWIEDZ