bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Dział zawiera dane techniczne oraz informacje o ładowaniu akumulatorów litowych i ich pochodnych
ODPOWIEDZ
pxl666
Posty: 189
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: pxl666 » 17 kwie 2019, 13:05

hej
mam taka zagwozdkę , miałem pakiet bez bms 10s , używałem go w tamtym roku troszkę i na ten sezon dołączyłem 3 cele , te same ogniwa od tego samego sprzedawcy . przyszedł bms i wczoraj go zalutowałem , pacze rano a "stare" cele maja ok 4,2v a "nowe 3,8 3,9v ... bms tego nie wyrówna ??

Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 970
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: Umbur » 17 kwie 2019, 13:13

Kiedyś pewnie wyrówna, ale to może potrwać wieki. Doładuj cele "ręcznie" każdą z osobna, a później podepnij BMS.

pxl666
Posty: 189
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: pxl666 » 17 kwie 2019, 13:30

hm no wlasnie jest jakis powod dla ktorego w ciagu jednej nocy nie moze tego zrobic ?

ap0f1s
Posty: 329
Rejestracja: 03 maja 2017, 9:37
Lokalizacja: Kęty

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: ap0f1s » 17 kwie 2019, 13:36

Bms ma mały prąd balansujacy i nie jest w stanie tego zrobić w ciągu jednego wyrównania. Po prostu mogłeś dołożyć cele o podobnym napięciu do reszty ogniw. Teraz musisz ładowarka modelarska dobić te ogniwa do reszty. Druga sprawa to jaka rezystancja mialy ogniwa dolozone.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2019, 14:30 przez ap0f1s, łącznie zmieniany 1 raz.
Budowa pakietów lion, rowerów elektrycznych (Falcon, vektror, E-kross itp.)
Kontakt 513388355
Kilka moich konstrukcji
http://pojazdyelektryczne.org/viewtopic.php?f=30&t=399

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1349
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: WojtekErnest » 17 kwie 2019, 13:46

pxl666 pisze:
17 kwie 2019, 13:05
hej
mam taka zagwozdkę , miałem pakiet bez bms 10s , używałem go w tamtym roku troszkę i na ten sezon dołączyłem 3 cele , te same ogniwa od tego samego sprzedawcy . przyszedł bms i wczoraj go zalutowałem , pacze rano a "stare" cele maja ok 4,2v a "nowe 3,8 3,9v ... bms tego nie wyrówna ??
Zanim dodałeś 3 segmenty, trzeba było je wyrównać do napięcia pozostałych.
Ponadto nie możesz zakładać, że będzie w 100% Ok, bo jednak ten pakiet 10S był jeżdzony a 'te same' ogniwa nie oznacza że mają NA PEWNO b.podobne parametry po kilku miesiącach. Krótko mówiąc musisz je wyrównać a dopiero póżniej dodać BMS i OBSERWOWAC czy nie ma róznic FIZYCZNYCH które po początkowym wyrównaniu jednak powodują rozjezdźanie się pakietu i jego długie balansowanie.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

pxl666
Posty: 189
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: pxl666 » 17 kwie 2019, 15:11

Ok będę równać. Dzięki za podpowiedzi

pxl666
Posty: 189
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: pxl666 » 19 kwie 2019, 14:13

Idzie kupić ładowarkę którą ma złącze do jednoczesnego ładowania 13 cel ? Czy trzeba ładować cele po celi ?

radex
Posty: 89
Rejestracja: 22 wrz 2018, 22:12

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: radex » 20 kwie 2019, 8:35

Po co chcesz ładować wszystkie 13 cel? Ładowarki modelarskie na więcej niż 8 cel są drogie. Ładowarki Elprog pulsar 2 potrafią chyba ładować do 14s.

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1349
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: WojtekErnest » 20 kwie 2019, 8:53

Teraz potrzebujesz podładować trzy cele. Czyli wystarczy prosta ładowarka 1S (chocby na TP4056) i po kolej wyrównać.
Lub tani (30-40) zł Imax 3 kanałowy. On działa na 2 lub 3 kanały. Trybu 1S nie ma.
Załączniki
IMAX_RC-B3PRO.JPG
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

pxl666
Posty: 189
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: pxl666 » 20 kwie 2019, 22:11

Bo chciałem wszystkie oddzielnie naładować do 4.2 i potem zobaczyć czy się rozjadą...pojedyńczo to będzie trwało wieki

pxl666
Posty: 189
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: pxl666 » 20 kwie 2019, 22:24

Hm na allegro są takie moduły za 2 zetki ...na jedno ogniwo czy celę? Kupić takich 13 i takie gniazdo jak do bmesa pasuje tylko czym to zasilić? 13 x 5v ? Hm i jak znaleźć takie gniazdo ?

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1349
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: WojtekErnest » 21 kwie 2019, 3:28

Jesli myslisz o 13 szt TP4056, to musi byc 13 zasilaczy Z SEPAROWANYMI 13-toma zasilaczami 5V. Więc to bez sensu. Pojedynczym ukladem zasilonym 5V lub sa gotowe zasilacze sieciowe 4,2V do li-ionow podciagasz tylko zasilanie slabszych segmentow (pojedynczo) do poziomu pozostalych. A resztę ma robic BMS przy ładowaniu całego pakietu.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

pxl666
Posty: 189
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: pxl666 » 21 kwie 2019, 9:31

No ma robić ale mu nie idzie ...możliwe że jest szczelony? Nie widzę na nim żadnych diod ...jak sprawdzić czy balansuje?

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1349
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: WojtekErnest » 21 kwie 2019, 9:40

Jesli stare cele mają 4,2V a te dołozone 3,8-3,9 to BMS w zasadzie się nie włączy. Czyli balansowania nie będzie.
Dlaczego ? Bo po włączeniu ładowarki, pójdzie duzy prąd i 10 segmentów bedzie miało za/na chwilę 4,22-4,25V (wystarczy ze jedno) i BMS wyłączy ładowanie.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

radex
Posty: 89
Rejestracja: 22 wrz 2018, 22:12

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: radex » 21 kwie 2019, 10:09

Kolego wytłumacz nam dlaczego chcesz ładować wszystkie 13 cel? Ja w taki sposób wyrównywałem jedną cele po awarii jednego ogniwa które rozładowało mi całą cele do 3,5V.
Obrazek

pxl666
Posty: 189
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: pxl666 » 21 kwie 2019, 12:30

Obecnie robię to tak
Ale to koszmarnie długo trwa ... jedna cela kilka godzin ...Ta ładowarka ma niby 1a na sekcje z której ładuje...

https://photos.app.goo.gl/B6YRhF7xxwNDwsed6

radex
Posty: 89
Rejestracja: 22 wrz 2018, 22:12

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: radex » 21 kwie 2019, 15:21

Tak też można. Żeby szybciej naładować to musiałbyś wyjąć pakiet i tak jak ja ładować modelarską ładowarką. Sprawdzaj napięcie multimetrem co jakiś czas bo na takich cienkich przewodach może być spadek napiecia. Ładowarki xtar są dobre i zazwyczaj ładują idealnie do 4,20V.

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1349
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: WojtekErnest » 21 kwie 2019, 18:04

1A to ma na początku ladowania. Ale im blizej 4,15V (w trakcie ladowania a nie po wylaczeniu) tym prad jest nizszy. Ponadto cienkie kable balansujace. Więc musi byc wolno. Ale jak raz wyrownasz to jesli ogniwa sa względne rowne, to potem juz jako pakiet ladujesz całość.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

radex
Posty: 89
Rejestracja: 22 wrz 2018, 22:12

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: radex » 21 kwie 2019, 18:30

Kończy ci ładować ta ładowarka(zapala się zielona dioda po naładowaniu)? Xtar mc4 kończy ładowanie przy 120mA i nie wiem czy poprawnie przebiegnie cc/cv przy tak dużej pojemności.

pxl666
Posty: 189
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: pxl666 » 21 kwie 2019, 18:39

Nie wiem jeszcze coto cc cv...

radex
Posty: 89
Rejestracja: 22 wrz 2018, 22:12

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: radex » 21 kwie 2019, 20:53

Jest to końcowa faza ładowania. Prąd w twojej ładowarce spada pomału z 1 A do 120 mA. Zapaliła ci się zielona dioda w ładowarce?
Obrazek

pxl666
Posty: 189
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: pxl666 » 21 kwie 2019, 21:10

TAK ...Ale chyba ja usmazylem bo postanowiłem balansowac dwie cele jednocześnie i z xtara poszedł dymek...muszę zakupić nowego chyba że ktoś poleci link do czegoś lepszego do tego celu w sensownych pieniądzach? Star 4 kanałowy o prądzie 2a kosztuje 80 zetków

radex
Posty: 89
Rejestracja: 22 wrz 2018, 22:12

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: radex » 21 kwie 2019, 22:43

Bierz tp4056 za 2,2 zł na alledrogo. Chyba, że potrzebujesz ładowarkę do pojedynczych 18650 to kup sobie xtar.

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1349
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: WojtekErnest » 22 kwie 2019, 2:16

pxl666 pisze:
21 kwie 2019, 21:10
TAK ...Ale chyba ja usmazylem bo postanowiłem balansowac dwie cele jednocześnie i z xtara poszedł dymek...
No i 'prawidlowo' ze poszedł dymek :-(. Takie ładowarki sa wyłącznie do pojedynczych ogniw (segmentow). Nie wolno łączyć/mierzyć pakietu 2S/3S/4S. To jest urządzenie do separowanych kanałów. Czyli BALANSOWANIE nie jest możliwe. Do tego używa sie ladowarek w skrócie okreslanych jako modelarskie. Ja używam z powodzeniem małego urządzenia (do 6S) firmy OPUS. Opisywalem go kilkukrotnie.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

pxl666
Posty: 189
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: pxl666 » 28 kwie 2019, 0:50

Hm zasadniczo rozumiem że możliwości bms są jakoś ograniczone ale nie mogę pojąć że nie jest w stanie zbalansowac pakietu podczas całej doby ...lub dwóch? Chyba że kompletnie inaczej pojmuję jego zasadę działania...

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1349
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: WojtekErnest » 28 kwie 2019, 4:44

To jest proste.... Jesli ladowarka podtrzymuje ZA WYSOKI PRAD czyli np laduje 300-500 mA , to balanser BMS który obciąża za wysokie napięcia na pozostalych segmentach, JEDYNIE 50mA, to de facto NIE DZIALA.
Dzialal by gdyby ladowanie bylo wtedy np 60-80 mA. Ale gdy napiecie calego pakietu jest za niskie, to ladowarka podaje jeszcze za duzy dla Twojego przypadku prad.
Tak duża roznica miedzy ogniwami w praktyce oznacza ze pakiet jest niesprawny. A BMS nie naprawia zlych pakietow, a jedynie je koryguje w b.malym stopniu. Czyli musisz serwisowo wyrownac pakiet a dopiero potem taki wyrownany obserwowac czy BMS daje radę utrzymywac na nim rowne napiecia segmentow.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1349
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: WojtekErnest » 28 kwie 2019, 4:53

Ale najwazniejsze jest to czy jak Ci się uda jednorazowo wyrównać, wsiadasz na rower, rozladowujess o 30-50% i potem sprawdzasz jak przebiega ladowanie/balansowanie. Bo jesli znow jest wyrazny rozjazd np o 100 mV, no to pakiet jest zbyt nierowny by go używać liczac ze BMS jakoś to wyrówna. Nie wyrowna. Trzeba likwidowac przyczynę usterki a nie walczyc ze skutkami niesprawnego technicznie pakietu.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

radex
Posty: 89
Rejestracja: 22 wrz 2018, 22:12

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: radex » 28 kwie 2019, 9:56

pxl666 pisze:
28 kwie 2019, 0:50
Hm zasadniczo rozumiem że możliwości bms są jakoś ograniczone ale nie mogę pojąć że nie jest w stanie zbalansowac pakietu podczas całej doby ...lub dwóch? Chyba że kompletnie inaczej pojmuję jego zasadę działania...
Tanie BMSy mają ograniczone możliwości tak jak napisałeś. Działają one na zasadzie rozładowywania bardzo małym prądem przez opornik cel które przekroczyły napięcie 4,20V. Balansowanie (rozładowywanie) działa tylko do pewnego napięcia i po spadku do 4,15-4,20V (nie wiem dokładnie do jakiego napięcia są rozładowywane cele) balansowanie jest wyłączone. Oczywiście ładowarka powinna być wyłączona aby balansowanie się zakończyło. Często zdarza się, że źle ustawiona ładowarka nie wyłącza się i bms nie może dokończyć balansowania. W BMSach z diodami można zaobserwować kiedy ten proces się wyłącza.

W droższych BMSach z bluetooth można ustawiać wiele parametrów i będą one sprawdzać się lepiej od tych tanich.

Rozróżnia się dwa typy BMSów (Wikipedia):

Pasywne - Ogniwo o najwyższym stanie naładowania jest rozładowywane, zazwyczaj na rezystorze generując ciepło(tzw. Bleed Balancing)

Aktywne - Rozwiązanie stosowane dla dużych mocy w których liczy się wysoka sprawność odzyskiwania energii. Energia z akumulatora o najwyższym napięciu gromadzona jest w kondensatorze lub balansowanie następuje przy użyciu przetwornicy DC/DC która rozdziela ładunek na cały pakiet.

O BMSie aktywnym możesz przeczytać tu:
http://komputery.malopolska.pl/ebike/category/bms/

W akumulatorach o dużych różnicach w rezystancji/pojemności cel można stosować też ładowarki modelarskie.

Naładowałeś te trzy cele do poziomu reszty?

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1349
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: WojtekErnest » 28 kwie 2019, 10:13

radex pisze:
28 kwie 2019, 9:56
..
W droższych BMSach z bluetooth można ustawiać wiele parametrów i będą one sprawdzać się lepiej od tych tanich.
Te popularne (ostatnio) BMS-y z BT też sa pasywne, więc trudno powiedzieć że W TEJ sytuacji coś by dały.
Jesli nie ma w nich ustawianego ZMINEJSZENIA prądu ładowania, to nic to nie zmienia poza wizualizacją procesu.
No chyba że sztucznie na chwilę ustawić próg balansowania całości na 3,9V a potem znów standard. Ale to bez sensu...
Trzeba naładowac te 3 ogniwa (lub rozładować 10S do poziomu tych trzec) i dopiero wtedy sprawdzać ładowanie.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

radex
Posty: 89
Rejestracja: 22 wrz 2018, 22:12

Re: bms nie równa 3 ostatnich cel ?

Post autor: radex » 28 kwie 2019, 10:41

WojtekErnest pisze:
28 kwie 2019, 10:13
Te popularne (ostatnio) BMS-y z BT też sa pasywne, więc trudno powiedzieć że W TEJ sytuacji coś by dały.
Jesli nie ma w nich ustawianego ZMINEJSZENIA prądu ładowania, to nic to nie zmienia poza wizualizacją procesu.
No chyba że sztucznie na chwilę ustawić próg balansowania całości na 3,9V a potem znów standard. Ale to bez sensu...
Trzeba naładowac te 3 ogniwa (lub rozładować 10S do poziomu tych trzec) i dopiero wtedy sprawdzać ładowanie.
Jest tak jak piszesz i dopóki kolega nie wyrówna napięć i nie sprawdzi jak bms/ładowarka działa podczas końcowej fazy ładowania to nic więcej nie możemy doradzić.

ODPOWIEDZ