Zwiększenie prądu?

Tematy związane z kontrolerami do silników BLDC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Zwiększenie prądu?

Post autor: pxl666 » 17 maja 2019, 17:44

Znalazłem na ali ciekawy zestaw . Ster z wyświetlaczem plus standart szpej ale ma zewnętrzny czujnik prędkości i na tym mi zależy. Natomiast ma rzekomo tylko 13a i czy można bezpiecznie zrobić z tego 15a ?słyszałem że cynuje się bocznik? Wymiana kondensatorów?

Awatar użytkownika
Goliath
Posty: 838
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Zwiększenie prądu?

Post autor: Goliath » 17 maja 2019, 18:04

Zapodaj linka do ali... niech i inni zobaczą

Awatar użytkownika
Yasiu77
Posty: 482
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Zwiększenie prądu?

Post autor: Yasiu77 » 17 maja 2019, 22:11

Kondensatorów raczej nie potrzeba. To gdybyś zwiększał napięcie powyżej zalecanego to trzeba by sprawdzić do ilu V są. Z 13 do 15 powinno się dać bez problemu. Tu link do poradnika tasa https://ebike.nexun.pl/zwiekszenie-mocy-sterownika/

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: Zwiększenie prądu?

Post autor: pxl666 » 18 maja 2019, 9:39

216,76 zł 42%OFF | 36V/48V 250W/350W Brushless E-bike Controller with LCD Panel Brake Throttle Hall Sensor Kit for Electric Bike Bycicle Scooter
https://s.click.aliexpress.com/e/fRFZxjE

Awatar użytkownika
Goliath
Posty: 838
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Zwiększenie prądu?

Post autor: Goliath » 18 maja 2019, 10:30

Wygląda jak klasyczny sterownik gdzie bocznik prądowy jest zazwyczaj wykonany z kawałka drutu.
Wystarczy delikatnie /metodą testu/ pocynować go... a prąd powinien wzrosnąć nawet do 17A ;)
Jak otworzysz sterownik... zerknij na mosfety. W karcie katalogowej znajdziesz ich max. obciążalność prądową.

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: Zwiększenie prądu?

Post autor: pxl666 » 18 maja 2019, 10:39

15a by mi stykło. A pozostałe komponenty ? Kondziory właśnie? Nie trzeba nic robić?

Awatar użytkownika
Goliath
Posty: 838
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Zwiększenie prądu?

Post autor: Goliath » 18 maja 2019, 11:28

pxl666 pisze:
18 maja 2019, 10:39
... Kondziory właśnie? Nie trzeba nic robić?
Tak jak Yasiu77 pisał...
Yasiu77 pisze:
17 maja 2019, 22:11
Kondensatorów raczej nie potrzeba. To gdybyś zwiększał napięcie powyżej zalecanego to trzeba by sprawdzić do ilu V są.
Zestaw masz na 36/48V więc podejrzewam, że kondensatory siedzą w nim na napięcie max. 63V. Zestaw powinien spokojnie latać na pakiecie 14S :mrgreen:

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: Zwiększenie prądu?

Post autor: pxl666 » 18 maja 2019, 14:46

Dam znać jak przyjdzie i co wyjdzie z tego

ODPOWIEDZ