Chyba dorosłem do huba.

Podziel się z nami opisem własnych konstrukcji
ODPOWIEDZ
pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 05 lip 2019, 21:33

Hejho. Ostatnie dwa sezony jeżdżę szosą z pomocą rolki opisanej tu na forum.
W tym tygodniu w moje ręce wpadło to:
IMG_20190703_201459.jpg
Nada się to na elektryka? Mam nadzieję.
Interesuje mnie jedyny męski sposób wspomagania - maneta (tak jak mam teraz na rolce). Bez zbędnych czujników. Jakich sterowników szukać?
Znam trochę VESC, ale nie ma na nim wielu rowerów. Dlaczego? Jest malutki co daje dużą łatwość zabudowy.
Chciałbym mieć maksymalny moment na kole i prędkość max 45km/h. Szybciej nie trzeba. Szukać DD czy przekładniówki?
Oczywiście zasięg powinien być rozsądny to 50km na samej manecie? To osiągalne? Miejsca w ramie nie ma zbyt dużo. A może wystarczy bidon?
Chciałoby się 12-14s.

Tak dużo pytań, a za mało doświadczenia w temacie. Proszę o konsultację.

Awatar użytkownika
elektrotonus
Posty: 715
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: elektrotonus » 05 lip 2019, 21:40

Baza fajna. Moment na kole i przyspieszenie to jakaś mocna przeaładniowka, jednak dla bezawaryjności i niemal bezobsługowości jakiś silnik z rozstawem 135 mm np nine continent. Sterownik jakiś sinus 30 A max i będzie śmigać. Do tegoroweru warto zbudować skrzynkę i upchać całość z pakietem.
Obrazek

Łukasz :mrgreen: => elektrotonus <= eWheller 250W

Awatar użytkownika
grafffik
Posty: 813
Rejestracja: 05 lis 2018, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Bielany

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: grafffik » 05 lip 2019, 21:43

jakie 30 :D wal śmiało 45A :D bądź odważny :D
⚡️ ⚡️ TO CO NAJLEPSZE ⚡️ ⚡️
Budowa sprawdzonych E-Bike
Gotowe bajki w ciągłej sprzedaży
Warszawa i okolice + Europa w wysyłce. (PL, UK, IRL 3x w tygodniu)
tel. 536 230 997
Obrazek
---
Pozdrawiam
Wasz Kaskader. 8-)

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 05 lip 2019, 22:05

12-14s i 30A to okolice 1.5KW. Celuję raczej poniżej 1KW.

Awatar użytkownika
Inc0
Posty: 632
Rejestracja: 28 lut 2018, 19:46

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: Inc0 » 05 lip 2019, 22:44

a gdzie napisano że "MUSISZ" wykorzystywac 1500W sterowniki lubią w zwyczaju mieć mozliwośc wyboru poziomu mocy , na codzien mozesz sobie smigac na 50% a w razie W masz przełączniczek z dopalaczem :P
Lepsze jest największym wrogiem dobrego.

Awatar użytkownika
grafffik
Posty: 813
Rejestracja: 05 lis 2018, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Bielany

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: grafffik » 06 lip 2019, 1:10

tak jak pisze Inc0. przecież możesz jeździć na codzień z mocą 200W. a jak wjedziesz w las - górki te sprawy i but na pedał i 3kW
⚡️ ⚡️ TO CO NAJLEPSZE ⚡️ ⚡️
Budowa sprawdzonych E-Bike
Gotowe bajki w ciągłej sprzedaży
Warszawa i okolice + Europa w wysyłce. (PL, UK, IRL 3x w tygodniu)
tel. 536 230 997
Obrazek
---
Pozdrawiam
Wasz Kaskader. 8-)

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 06 lip 2019, 10:40

grafffik pisze:
06 lip 2019, 1:10
tak jak pisze Inc0. przecież możesz jeździć na codzień z mocą 200W. a jak wjedziesz w las - górki te sprawy i but na pedał i 3kW
Wszystko super, ale ciągle muszę wozić ze sobą akumulator potrafiący oddać te kW.
Wolałbym za to wozić +20km zasięgu na pojemniejszych ogniwach.

Potrzebuję porady głównie odnośnie silnika. Nie wiem nawet od czego zacząć poszukiwania.

Awatar użytkownika
elektrotonus
Posty: 715
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: elektrotonus » 06 lip 2019, 11:24

Ja miałem rower z silnikiem wolnobieżnym 7x9 nine continent.
V max przy 13s6p ok 39 km/h. Zasięg do 80 km ze wspomaganiem.
Moha waga 95 kg. Zobacz też projekt kolegi TomaS pisany na starym forum:

https://forum.arbiter.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0

Koledzy, umówmy się, ża mało kto wykorzystuje możliwości sterownika w 50%, chyba, że robi długą trasę wycieczkową ;-)
Zazwyczaj lecimy 75%, zaś 100 % w sytuacjach tego wymagających.


aktualnie odpowiednik:

https://nexun.pl/pl/p/Mxus-30H-7x9-Tyl- ... biezny/381 7x9

https://nexun.pl/pl/p/Mxus-30H-10x6-Tyl-KASETA/380 10x6
Obrazek

Łukasz :mrgreen: => elektrotonus <= eWheller 250W

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 06 lip 2019, 12:29

To by było to. Jeśli dobrze liczę, na 14s będzie 45km/h. Trochę mnie przeraża to 6kg. Jest tam gdzie zamontować tarczę?
Jest coś takiego do 4kg?
Tylko jak wygląda to 65nm? Jak wypadłoby porównanie przyspieszenia z przekładnią na tym samym kole, z tym samym zasilaniem?

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pxl666 » 06 lip 2019, 12:53

pk999 pisze:
05 lip 2019, 22:05
12-14s i 30A to okolice 1.5KW. Celuję raczej poniżej 1KW.
polecam q128h , mam go w lekkiej konstrukcji giant xtc950 . jest lekki i mały , pozwala na stosowanie niewielkiej baterii (10s7p) , dyskretny i można jeździć pedałując razem z silnikiem. Testuje właśnie nad morzem i super się śmiga po piaszczystych górkach. Podkreślam - jesli chcesz mieć rowerowy feel to ten motor jest okej.

Obrazek

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 06 lip 2019, 14:57

Kusicie tym Mxusem. Na szybko sprawdziłem ile może pomieścić skrzynka:
14s7p w plaster miodu z marginesem 0.6mm na jakiś miękki materiał między ogniwami wygląda tak. Powinno być z tego 35-40A.
Przyjąłem 5mm płaskownika między ramą a baterią. Wyspawam to sobie z alu chyba.
skrzynka.jpg
Zostaje około 25mm na sterownik i bms pod sufitem.

W tym wypadku powinno być dziko - rower + 12kg nie licząc sterownika i materiału skrzynki (stanie na +15?). W zamian 2,2kW.
Pytanie, jak ten rower zniesie wagę. Nie ukrywam, że lubię sobie czasem zeskoczyć ze schodów. Moja masa własna ok 75kg.
Rozmarzyłem się.

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pxl666 » 06 lip 2019, 15:10

skrzynka z alu przewodzi prąd oraz pięknie się w niej kondensuje ...
codo masy - zapakuj plecak workiem cementu 25 kilo i idź pojeździć...owszem środek ciężkości nie ten ale zawieszenie poczuje masę

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 07 lip 2019, 10:00

Panowie szlachta. Przespałem się z tematem.
Jak już mam pakować 6kg silnika to idziemy w to.
Pomiary wykazały, że nie ma możliwości zmieszczenia takiego sterownika KT w skrzynce. Będzie musiał być pod ramą.
W takim wypadku można zmieścić w skrzynce 14s8p. Ehhh + 0,5kg
Czy może lepiej 16s7p? Przy tej samej ilości ogniw. Dałoby to możliwość polecenia 60km/h po prostej drodze.

Teraz mam nowe zapytania odnośnie sterownika sunus KT. Jak on reaguje na manetkę? Czy nie ma niemożliwego do wyłączenia softstartu?(edit: tu już doczytałem)
Czy 14s jest ok dla sterownika, który jest opisany do 60V? Wiem, że napięcie się mieści ale w sklepie proponują 13s.

Jest ktoś na forum z nexun.pl, czy trzeba do nich dzwonić? Szykują się chyba duże zakupy.

No i teraz jaka cela będzie odpowiednia? Jeśli pójdzie 8p obciążenie nie będzie straszne. Do 5,5A na ogniwo.
Widziałem na forum nowe sanyo GA. To dobre ogniwa?

Jak jest faktycznie z tą prędkością na sinusie? Policzyłem, znalezione tutaj do -15%.
1km/h/V x 0.85 przy max 60V to 51km/h. Potem gdzieś na sklepie wyczytałem 7%. Różnica 4km/h ale lubię mieć wszystko wcześniej policzone.

AST034
Posty: 57
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: AST034 » 07 lip 2019, 19:24

Czy 4-6 kg dodatkowej masy jest takie straszne? Przecież na manetce nie odczujesz tych kilogramów. A co do tego silnika i generalnie podobnej konstrukcji to zobacz jak jeździ Taba z Kanału na YouTube - TabaNaRowerze. Kona na silniku MXUS 30H, na pewno jej nie oszczędza - i działa :)

ximad
Posty: 241
Rejestracja: 01 mar 2018, 12:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: ximad » 07 lip 2019, 21:03

Ja obciazam maks 5a te Sanyo i jestem zadowolony. Zimą troche przysiadaly przy temp ponizej 0 ale to chyba wszystkie tak mają. Od pazdziernika mam pakiet i nie zauwazylem spadku pojemnosci czy rozjazdow, aczkolwiek jakis specjalnych pomiarow nie przeprowadzalem.

Awatar użytkownika
cyklista
Posty: 43
Rejestracja: 27 maja 2019, 11:14
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: cyklista » 08 lip 2019, 14:58

Ten KT będzie bez problemu działać na 14s, mi przynajmniej chodzi i problemów żadnych nie robi.

Awatar użytkownika
elektrotonus
Posty: 715
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: elektrotonus » 08 lip 2019, 16:04

pxl666 pisze:
06 lip 2019, 15:10
skrzynka z alu przewodzi prąd oraz pięknie się w niej kondensuje ...
codo masy - zapakuj plecak workiem cementu 25 kilo i idź pojeździć...owszem środek ciężkości nie ten ale zawieszenie poczuje masę
Miałem w rowerze skrzynkę z metalowej blachy kwasoodpornej. Wnętrze wyłożyłem wykleiłam preszpanem. Nic nie zwierało, po 3 latach uzytkowanie wnętrze jakbym wczoraj złożył rower. Oczywiście wszystkie przewody w uszczelnianych dławnicach przepuszczone.
Obrazek

Łukasz :mrgreen: => elektrotonus <= eWheller 250W

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 10 lip 2019, 22:32

Update: silnik, sterownik itp zamówione.
Z uwagi na decyzję o pakiecie 16s wybrałem wolniejszą wersję silnika. Sterownik 45A. Oby urywało zad.
Będzie walka o upchanie 128 ogniw (8p) w mojej ramie. Jeśli symulacje nie wypalą. Będzie ich 112 tj. 7p.
Zakup cel odroczony do czasu ustalenia planu działania. Może w międzyczasie pojawi się coś tu na giełdzie.

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 674
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: leszcz » 11 lip 2019, 14:13

7x9 45A będzie pan zadowolony!

Słabiej widzę 45A na 8p. 6A wychodzi na ogniwo. Dla komfortu psychicznego brałbym od razu vtc.
RÓB TO CO KOCHASZ!
Mój Tarpan - Mxus 30h, KT 30A, 13s12p, na osi przelotowej (prawdopodobnie jedyny taki w Polsce) :D

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 11 lip 2019, 18:56

leszcz pisze:
11 lip 2019, 14:13
7x9 45A będzie pan zadowolony!

Słabiej widzę 45A na 8p. 6A wychodzi na ogniwo. Dla komfortu psychicznego brałbym od razu vtc.
Dla komfortu umysłowego zaokrągliłem sobie ten prąd maksymalny do 5.5A
Postaram się zapolować właśnie na vtc6. Ładnie to wygląda na papierze. Mimo, że nie planuję cisnąć manetki na max przez 10 minut.
Tym bardziej nie mieszkam w górach.

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 12 lip 2019, 21:24

Jest sprawa. Czy istnieje jakiś przepis na łączenie cel w pakiecie?
IMG_20190712_211016.jpg
Nada? Czy są jakieś poważne błędy?

AST034
Posty: 57
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: AST034 » 12 lip 2019, 21:44

pk999 pisze:
12 lip 2019, 21:24
Jest sprawa. Czy istnieje jakiś przepis na łączenie cel w pakiecie?
IMG_20190712_211016.jpg

Nada? Czy są jakieś poważne błędy?
Chętnie się dowiem, bo sam jestem na etapie projektu baterii, z tego co mi się wydaje to trzeba tak rozplanować aby móc zrobić odczepy do balansowania każdej sekcji do krawędzi aku.

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pxl666 » 12 lip 2019, 21:50

Na pewno to czeba zadbać aby połączenia między celami udzwignely dość prundu. Zwłaszcza te w rogach trójkąta

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 12 lip 2019, 22:38

AST034 pisze:
12 lip 2019, 21:44
Chętnie się dowiem, bo sam jestem na etapie projektu baterii, z tego co mi się wydaje to trzeba tak rozplanować aby móc zrobić odczepy do balansowania każdej sekcji do krawędzi aku.
Będą koszyki, które zapewnią 1mm miejsca między celami. Będzie można przepuścić tamtędy przewody do bms.
pxl666 pisze:
12 lip 2019, 21:50
Na pewno to czeba zadbać aby połączenia między celami udzwignely dość prundu. Zwłaszcza te w rogach trójkąta
Cele będą lutowane. Raczej całość płaskownikiem miedzianym 1.5mm2. Braku elektronów w przewodniku nie przewiduje się.

Ale jeśli już, to dlaczego nie tak: ? (pomyłka w jednym miejscu, ale koncept chyba jasny)
IMG_20190712_222349.jpg

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pxl666 » 12 lip 2019, 22:54

Że tak spytam czym zagrzejesz ten 1.5mm płaskownik ? By przylutowac i nie przegrzać?

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 12 lip 2019, 23:04

pxl666 pisze:
12 lip 2019, 22:54
Że tak spytam czym zagrzejesz ten 1.5mm płaskownik ? By przylutowac i nie przegrzać?
To właśnie muszę popróbować. Nie robiłem tak dużych pakietów. Zwykle max 4s do wkrętarek. Tam przewodniki były ciutek krótsze.
Jakieś 4s grzania na pobielone ogniwo z wcześniej podgrzanym płaskownikiem.

Lutuję od 15 lat. Co prawda nie 18650. Ale z odpowiednim podejściem powinno być ok.

Jeśli będą trudności. Co zrobić. Damy do zgrzania.

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pxl666 » 13 lip 2019, 0:17

Ale czemu płaskownika. Linka 2.5mm się lutuje świetnie

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 13 lip 2019, 7:42

pxl666 pisze:
13 lip 2019, 0:17
Ale czemu płaskownika. Linka 2.5mm się lutuje świetnie
Taką technologię znam. Linki nie lubię. Wciąga dużo cyny. Źle przylega do ogniwa, zajmuje dużo miejsca.

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1394
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: WojtekErnest » 13 lip 2019, 7:47

Do płaskownika dolutuj cienkie odczepy z drutu lub licy, które szybko lutujesz do styku ogniwa.
A w ogóle moze uda Ci się tak zaplanowac aby segment równoległy był o kształcie regularnym prostokat, trójkąt, koło etc. Tak by były krótkie połączenia w każdym P,
Załączniki
dobry-lut-zbliz.JPG
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 13 lip 2019, 12:48

Coś mi się pomyliło. To jest 2.5mm2 miedzi. Sztywny, nie linka, bo chciałbym mieć taki profil połączeń.
ogniwo2.jpg

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 13 lip 2019, 12:49

ognowo1.jpg

gość
Posty: 6
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: gość » 14 lip 2019, 1:18

Metoda którą polecił WojtekErnest ma konkretną zaletę - tam gdzie płynie duży prąd może być konkretny przewód.
Mimo to ogniwa dostają mniej ciepła niż podczas lutowania drutu 2,5^.

Można zacząć od przylutowania cienkich przewodów do "szyny zbiorczej" i później do ogniwa (ogniwo dostanie jeden strzał termiczny) ;)

Metoda z drutem 2,5^ to dla mnie trochę taka kopia zgrzewania tylko jest gorzej.
Lutujesz jedno ogniwo - ok trzyma lutujesz drugie i to powszednie może puścić bo drut 2,5^ doprowadził ciepło i trochę sprężynował... :twisted:

A przynajmniej ja tak to widzę ;)

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1394
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: WojtekErnest » 14 lip 2019, 5:09

Ja robię najpierw 'drabinke'' tzn szyna z odczepami, a następnie lutuje cienkie odczepy do styków. To jest szybciej i pozwala uniknąć naprężeń połączeń, no i ogrzewanie ogniwa jest jednorazowe, wręcz punktowe.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pxl666 » 14 lip 2019, 9:25

Ile a możesz puścić takim cienkim drutem? Nie ma ryzyka że się zerwie ?

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 14 lip 2019, 9:56

pxl666 pisze:
14 lip 2019, 9:25
Ile a możesz puścić takim cienkim drutem? Nie ma ryzyka że się zerwie ?
Odpowiem nie za siebie. Miedziany przy 5A nawet nie będzie ciepły.

Nie podoba mi się jednak mechaniczna "słabość" tego rozwiązania. Nie jestem też przekonany co do rzekomej mniejszej ilości ciepła przekazanego do ogniwa. Przy każdej metodzie lutowania, blachę ogniwa trzeba rozgrzać punktowo do ponad 220st. Nie ma znaczenia czy drucik cienki, czy gruby.

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pxl666 » 14 lip 2019, 10:00

pk999 pisze:
14 lip 2019, 9:56
pxl666 pisze:
14 lip 2019, 9:25
Ile a możesz puścić takim cienkim drutem? Nie ma ryzyka że się zerwie ?
Odpowiem nie za siebie. Miedziany przy 5A nawet nie będzie ciepły.

Nie podoba mi się jednak mechaniczna "słabość" tego rozwiązania. Nie jestem też przekonany co do rzekomej mniejszej ilości ciepła przekazanego do ogniwa. Przy każdej metodzie lutowania, blachę ogniwa trzeba rozgrzać punktowo do ponad 220st. Nie ma znaczenia czy drucik cienki, czy gruby.
również tak sadze . dodatkowo dużo babraniny oraz kurde obawiałbym się ze jest szansa urwania . linka lutuje się momentalnie i trzyma bardzo mocno . fajnie by było dopaść coś ala płaską taśmę plecioną ale to chyba jest stosowane tylko do szczotek w silnikach

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 14 lip 2019, 10:15

pxl666 pisze:
14 lip 2019, 10:00
fajnie by było dopaść coś ala płaską taśmę plecioną ale to chyba jest stosowane tylko do szczotek w silnikach
https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ ... er=product
Nie ma problemu z taką taśmą, ale w czasie lutowania przesączysz ją cyną i powstanie...lity płaskownik.
W dodatku taki, który jest gorszym przewodnikiem, bo w jego przekroju jest cyna - 10 razy bardziej oporna od miedzi.
(mimo wszystko niezauważalna różnica w tych warunkach)
Ostatnio zmieniony 14 lip 2019, 10:17 przez pk999, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pxl666 » 14 lip 2019, 10:21

pk999 pisze:
14 lip 2019, 10:15
pxl666 pisze:
14 lip 2019, 10:00
fajnie by było dopaść coś ala płaską taśmę plecioną ale to chyba jest stosowane tylko do szczotek w silnikach
https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ ... er=product
Nie ma problemu z taką taśmą, ale w czasie lutowania przesączysz ją cyną i powstanie...lity płaskownik.
W dodatku taki, który jest gorszym przewodnikiem, bo w jego przekroju jest cyna - 10 razy bardziej oporna od miedzi.
(mimo wszystko niezauważalna różnica w tych warunkach)
he dzięki za linkę - czy to się nada ? ile a można taka plecionką przepuścić ?

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 14 lip 2019, 12:07

pxl666 pisze:
14 lip 2019, 10:21
he dzięki za linkę - czy to się nada ? ile a można taka plecionką przepuścić ?
Jestem przekonany, że dużo więcej niż mogą oddać takie ogniwa.

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1394
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: WojtekErnest » 14 lip 2019, 13:20

Ja w roli szyny prasowej robię skrętke z srebrzanki. Jest cienka/płaska, momentalnie się lutuje i ma B.niskie RW.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 6 godzin temu (dzisiaj, 12:55)

Update:
Mam ogniwa, mam materiał na skrzynkę. Jest maksymalnie źle. Z takim pakietem nie zmieści mi się nawet bms w skrzynce.
Najpierw wywaliłem stamtąd sterownik, teraz bms. Tragedia.
Tymczasem dla odprężenia (i dlatego, że haki w wahaczu są dość płytkie) zrobiłem coś takiego:
block.jpg
toto ma 8mm. Do tego przyspawam jakieś ramie i będzie blokadka. Tak wystarczy, czy lepiej wyciąć rowki od czoła podkładek?

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 425
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pxl666 » 6 godzin temu (dzisiaj, 13:21)

WojtekErnest pisze:
14 lip 2019, 13:20
Ja w roli szyny prasowej robię skrętke z srebrzanki. Jest cienka/płaska, momentalnie się lutuje i ma B.niskie RW.
masz na myśli jakąś taśmę drucianą

AST034
Posty: 57
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: AST034 » 5 godzin temu (dzisiaj, 13:59)

pk999 pisze:
dzisiaj, 12:55
Tymczasem dla odprężenia (i dlatego, że haki w wahaczu są dość płytkie) zrobiłem coś takiego:
Weź pilnik i wypiłuj kilka mm żeby silnik wszedł głębiej w haki. Zależnie od silnika możesz potrzebować takiej podkładki też do zdystansowania przewodów od śrub tarczy, tak przynajmniej muszę zrobić w mojej konie przy MXUS 3K. A co do blokady, jeśli chcesz używać regena - zrób skręcaną, przy takiej mocy szkoda uszkodzić silnika/sterownika/ramy ;)

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1394
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: WojtekErnest » 5 godzin temu (dzisiaj, 14:25)

pxl666 pisze:
dzisiaj, 13:21
WojtekErnest pisze:
14 lip 2019, 13:20
Ja w roli szyny prasowej robię skrętke z srebrzanki.
masz na myśli jakąś taśmę drucianą
Nie, srebrzanka to pokryty srebrem drut miedziany/mosiężny. Jest elastyczny, B.dobrze się lutuje i ma b małą rezygnację własną.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

pk999
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2019, 16:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Chyba dorosłem do huba.

Post autor: pk999 » 3 godziny temu (dzisiaj, 16:34)

AST034 pisze:
dzisiaj, 13:59
Weź pilnik i wypiłuj kilka mm żeby silnik wszedł głębiej w haki. Zależnie od silnika możesz potrzebować takiej podkładki też do zdystansowania przewodów od śrub tarczy, tak przynajmniej muszę zrobić w mojej konie przy MXUS 3K. A co do blokady, jeśli chcesz używać regena - zrób skręcaną, przy takiej mocy szkoda uszkodzić silnika/sterownika/ramy ;)
Podkładki będę robił jutro. Chociaż fabryczna od strony tarczy jest prawie ok. Wystarczy, że zrobię chudszą o jakiś milimetr i będzie ideał.
Za to od strony kasety zrobię od nowa jakąś tulejkę. Fabryczne rozwiązanie ogranicza powierzchnię kontaktu silnik-wahacz.
Aby silnik nie chciał wyskoczyć wyposażyłem blokady obrotu w rowki.
blok2.jpg

ODPOWIEDZ