Lutowanie pakietów.

Dział zawiera dane techniczne oraz informacje o ładowaniu akumulatorów litowych i ich pochodnych
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1601
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: WojtekErnest » 30 mar 2019, 16:33

Mozesz ładować w trybie 1S. Wtedy prąd może byc kilka A. Ale wtedy musisz sie wpiac wprost w polaczenia tego slabego segmentu a nie przez gniazdo balansujace.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

radex
Posty: 132
Rejestracja: 22 wrz 2018, 22:12

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: radex » 30 mar 2019, 22:16

Przerobiłem trochę ścisk do rozładowywania ogniw tak żebym mógł szybko wyrównać ten rozjazd. Poszło 8 A i moment naładowane.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1601
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: WojtekErnest » 31 mar 2019, 6:48

O, sprytne :-)
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

Awatar użytkownika
Mitar
Posty: 679
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: Mitar » 31 mar 2019, 10:18

radex pisze:
30 mar 2019, 22:16
...ścisk do rozładowywania ogniw...
Teraz również do ładowania :D , leć szybko patentuj :P
Moje aktualne wozidło: viewtopic.php?f=30&t=265

radex
Posty: 132
Rejestracja: 22 wrz 2018, 22:12

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: radex » 31 mar 2019, 13:11

Dzisiaj podpiąłem ładowarkę i przez noc napięcie spadło do 4,10V:( Pozostałe cele trzymają 4,15 V. Muszę rozciąć taśmę miedzianą aby oddzielić te trzy ogniwa z 2014r. od tych z 2017r. które są pewnie dobre. Trochę trudno będzie wymienić to ogniwo ponieważ pakiet jest zrobiony z holderów 4x5.

radex
Posty: 132
Rejestracja: 22 wrz 2018, 22:12

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: radex » 01 kwie 2019, 13:13

Ogniwko wymienione na nowe. Ciekawe kiedy następne ulegnie uszkodzeniu...

Obrazek

Awatar użytkownika
Goliath
Posty: 917
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: Goliath » 01 kwie 2019, 13:38

Po czym poznałeś że to akurat te ogniwo ?? Obstawiałeś najstarsze rocznikowo... ??

radex
Posty: 132
Rejestracja: 22 wrz 2018, 22:12

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: radex » 01 kwie 2019, 15:37

Goliath pisze:
01 kwie 2019, 13:38
Po czym poznałeś że to akurat te ogniwo ?? Obstawiałeś najstarsze rocznikowo... ??
Przeciąłem blaszke miedzianą aby oddzielić to ogniwo od innych i po jakimś czasie było widać że napięcie na tym ogniwie spada. Dodatkowo wszystkie ogniwa z 2014r. miały zmierzoną pojemność i wiem w którym miejscu są najsłabsze. To które samo się rozladowuje miało tylko 2600mAh. Te z 2014 mają też inny kształt plusa i łatwo je odróżnić od tych nowszych.

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1601
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: WojtekErnest » 24 lip 2019, 13:22

Obszerny film ilustrujący powstawanie pakietu, montaż modułów. Pracochłonne ale skuteczne.
Warto obejrzeć.
Załączniki
Rosyjski-pakiet-lut.JPG
Rosyjski-pakiet-lut-2.JPG
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

Awatar użytkownika
florek
Posty: 79
Rejestracja: 11 sty 2019, 20:56

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: florek » 28 lip 2019, 9:57

Panowie, planuję budowę pakietu 13s16p i myślę o lutowaniu, czy lepiej użyć linki 1,5mm2 czy może plecionki miedzianej stosowanej do czyszczenia cyny, i ta druga opcja mnie trochę martwi gdyż używając tej plecionki do odsysania, to pewnie zamiast przylutować się do ogniwa to odessie z niego cynę , mylę się?

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 2636
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: zeeltom » 28 lip 2019, 20:16

Ja używam linki, bo jest wszędzie dostępna i, jak na razie, jest OK.

gienek333
Posty: 248
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: gienek333 » 28 lip 2019, 20:55

Jak ktoś chce łączyć linką, to można użyć oplotów ze starych koncentryków.

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1601
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: WojtekErnest » 31 lip 2019, 22:07

Albo paski mosiądzu..
Załączniki
Tesla-fuses.JPG
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 2636
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: zeeltom » 01 sie 2019, 3:57

Takie szyny, w naszym przypadku, tylko na końcowe bieguny. Pozostałe można lutować cienkimi przewodami. Zwory na piętrach nie muszą być grube, bo lecą nimi tylko prądy wyrównawcze. Przykładowo, w moim pakiecie 10s12p, gdzie będę pobierał około 35A wszystkie połączenia zrobiłem przewodem 0,75 mm2. Dla miedzi to mniej więcej 7,5A na złącze. Co przy 12p daje jakieś 90A ciągłego poboru. Ogniwa dają ciągłego 5A, więc spokojnie pociągnę do 60A, ale tyle nie będę potrzebował. Dopiero końcowe poprzeczki biegunów zrobiłem z 4mm2 i to w zupełności wystarczy.

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1601
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: WojtekErnest » 11 sie 2019, 6:52

Tu fajne rozwiązanie, technika mieszana, zgrzew + lutowanie. Mocne szyny prądowe.
Załączniki
Ladne-szyny-zgrzew-lut.JPG
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 2636
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: zeeltom » 11 sie 2019, 10:40

Według mnie niepotrzebna robota, bo, jak wcześniej napisałem, między piętrami lecą tylko prądy wyrównawcze i te blachy są zbędne. Tylko końcowe bieguny muszą być grubsze.

Awatar użytkownika
JerzyZ
Posty: 41
Rejestracja: 18 lut 2018, 21:55
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: JerzyZ » 11 sie 2019, 14:03

zeeltom pisze:
11 sie 2019, 10:40
Według mnie niepotrzebna robota, bo, jak wcześniej napisałem, między piętrami lecą tylko prądy wyrównawcze i te blachy są zbędne. Tylko końcowe bieguny muszą być grubsze.
I tu właśnie mamy tak zrobione: końcowe szyny są grube (podwójny drut, lutowane), między piętrami też dobre połączenia - natomiast dla prądów wyrównawczych mogłaby być większa oporność, to fakt - ale mniejsza nie zaszkodzi. A zaletą jest prosty montaż, szkoda że tylko do że nieodpowiedni dla bardziej skomplikowanych układów ogniw.

Dbanan992
Posty: 3
Rejestracja: 25 sie 2019, 21:35

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: Dbanan992 » 25 sie 2019, 21:46

Mógłby ktoś podesłać link do przykładu "plecionki" której używacie do lutowania? Chodzi o taki silikonowy modelarski?

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 2636
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: zeeltom » 26 sie 2019, 5:56

Nie musi być plecionka, wystarczy zwykła linka miedziana. Ja, do poboru do 30A, daję na mostki linkę 0,75 - 1 mm2 a na bieguny 4 mm2.
Jedynym problemem bywa ściąganie izolacji z takich linek. Niektóre schodzą łatwo, a niektóre trzeba po prostu ściąć ostrym nożem wzdłuż izolacji.

Awatar użytkownika
zero79
Posty: 91
Rejestracja: 19 mar 2018, 21:45
Lokalizacja: Stargard

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: zero79 » 26 sie 2019, 22:48

Ja używam plecionki ze względu że jest wygodna - jak pisze zeeltom wystarczy zwykła miedziana linka o odpowiednim przekroju, ale osobiście używam plecionki



Używam typowych plecionek do rozlutowywania - najczęściej 3mm bo szersze trudniej dostać lub są znacznie droższe ,a że jest płaska to łatwo można połączyć kilka warstw jeżeli byłaby taka potrzeba.

https://allegro.pl/listing?string=pleci ... e-1-1-0619

Awatar użytkownika
florek
Posty: 79
Rejestracja: 11 sty 2019, 20:56

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: florek » 13 wrz 2019, 14:49

niedługo zrobię testy , raczej nie będą zbyt profesjonalne, ale jako że kupiłem terster rw ac1khz to chcę sprawdzić o ile wzrośnie jeśli w ogóle rezystancja wewnętrzna ogniwa po lutowaniu, a tak nawiasem buduję pakiet 14s13p, ogniwa max 10A, sterownik 45A. pewnie nigdy nie wykorzystam tych 130A ale chciałbym zbudować ten pakiet aby był w stanie chwilowo oddać taki prąd pod innym silnikiem i sterownikiem, czy kabel 1mm2 na mostki wystarczy ? ogniwa są 10A katalogowo, natomiast jaki dać na łączenia biegunów 130A to według tabeli wychodzi coś koło 20mm2 tyle że takiego węża chyba nie da rady przylutować nie przegrzewając ogniw.

Przemek
Posty: 483
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: Przemek » 13 wrz 2019, 17:00

zero79 pisze:
26 sie 2019, 22:48
Ja używam plecionki ze względu że jest wygodna...
też używałem plecionki ale pewnego razu byłem u dekarzy i zakupiłem u nich formatkę blachy miedzianej 0,5mm za około 30zł podzieli mi ją na paski 3mm i teraz lutuje blaszką zaleta jest taka ze idzie mniej cyny bo plecionka nasyca sie ną bardzo mocno no i jej koszt w porównaniu do blachy jest znaczny

Awatar użytkownika
florek
Posty: 79
Rejestracja: 11 sty 2019, 20:56

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: florek » 18 wrz 2019, 21:19

może ktoś powrzuca jakieś fotki pakietów lutowanych, zastanawiam się wciąż jak do tego podejść z głową

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 2636
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: zeeltom » 19 wrz 2019, 6:01

W tym temacie masz sporo zdjęć takich pakietów.

redwater
Posty: 48
Rejestracja: 15 sie 2019, 18:22

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: redwater » 27 wrz 2019, 22:19

Przy uzyciu lutownicy kolbowej 200W ZDZ polskiej, "zabielenie" minusa trwa ponizej sekundy, plus idzie nawet szybko z transformatorowki 100W. Ogniwo nawet nie jest letnie po tym w miejscu nalozenia cyny.
Myslal ktos moze o uzyciu tasmy miedzianej ? Jest duzo tansza niz niklowa i nie peka jak mosiadz, a parametry jeszcze lepsze.
Cenowo po pocieciu na paski szer 1 cm o grubosci 0,3mm wychodzi ok. 2 pln za metr.

Awatar użytkownika
chudybws
Posty: 121
Rejestracja: 21 kwie 2019, 17:15

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: chudybws » 28 wrz 2019, 13:43

A tak wygląda mój pierwszy pakiet po lutowaniu. Kabelki od BMSa są 'na odpierdol' bo testuje bmsy, finalnie chce je puścić między ogniwkami. I moja lutownica :D Pakiet przejeździł już 1400km i po wyciągnięciu (prawie przebite ogniwo od śruby) wszystkie luty trzymają pewnie. Po kliknięciu w zdjęcie włączy się w pełnej wielkości.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Tooropek
Posty: 487
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: Tooropek » 28 wrz 2019, 14:14

Chudy, przewody od bmsa podłączaj zawsze na poczatku sekcji, przecie to ma tylko wykrywać napięcie i ewentualnie przy balansowaniu 60mA prądu popłynie przez te przewody, reasumując nie trzeba w środku sekcji lutować wyprowadzenia.

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1601
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: WojtekErnest » 28 wrz 2019, 16:23

Nie jest błędem lutowanie odczepów po środku, bo tymi kabelkami idzie napięcie sekcji również podczas silnego rozładowania. Czyli przy wysokim prądzie napięcie progowe (które uruchomi wyłączenie BMS) może się trochę różnic na początku, środku i końcu szyny. Ale to nie znaczy aby te kable byly celowo z tego powodu długie. Czyli wszystko w takiej konstrukcji im krótsze tym lepsze.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

redwater
Posty: 48
Rejestracja: 15 sie 2019, 18:22

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: redwater » 28 wrz 2019, 17:14

Test od Rosjan ile jest w stanie wytrzymać ogniwo pod wpływem lutownicy kolbowej.

https://youtu.be/yFRIaRVcwRw

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 2636
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: zeeltom » 28 wrz 2019, 17:35

Czyli do 20 sekund nic złego się nie działo, krytyczne okazało się 25 sekund. Ale nikt normalnie nie lutuje ogniwa tyle czasu, kilka sekund wystarcza.

redwater
Posty: 48
Rejestracja: 15 sie 2019, 18:22

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: redwater » 28 wrz 2019, 17:51

No wziąłbym jeszcze z 5 sek zapasu, czyli załóżmy ze 15s jest bezpieczne. Nijak się to ma do tego jak lut trwa 1-2 sekundy, bezpiecznie jest.

Awatar użytkownika
cyklista
Posty: 60
Rejestracja: 27 maja 2019, 11:14
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: cyklista » 30 wrz 2019, 18:46

tu nie chodzi o bezpieczne w sensie tej chwili ale o to ile każda sekunda nagrzania zmniejsza nam trwałość ogniwa, jakby je teraz ze 100 razy naładował i rozładował i wtedy pomierzył to by coś powiedziało o wartości tych sekund

Awatar użytkownika
florek
Posty: 79
Rejestracja: 11 sty 2019, 20:56

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: florek » 30 wrz 2019, 23:38

z moich testów lut który trwa 1-1,5sek nie wpływa na rw ogniwa. mierzone miernikiem ac

redwater
Posty: 48
Rejestracja: 15 sie 2019, 18:22

Re: Lutowanie pakietów.

Post autor: redwater » 04 paź 2019, 20:06

z takiej blachy pojdzie:


Obrazek


Blacha miedz 0,3mm, tnie sie nozyczkami jak folia, przed polutowaniem cale kawalki zostana ocynowane aby miedz nie reagowala z wilgocia i innymi czynnikami.

ODPOWIEDZ