wolnobieg 1 rzędowy

Nie wiesz jaki silnik lub kontroler wybrać? Jesteś nowy? Zacznij od tego działu
ODPOWIEDZ
Radowit
Posty: 41
Rejestracja: 17 maja 2019, 22:38
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: Radowit » 12 sie 2019, 17:54

Cześć,
Składam pierwszego ebajka.
Rama to stara sztywna Kona Fire Mountain na kołach 26", opony 2,5".
Silnik Mxus 3k 45H będzie karmiony sterownikiem ML60 (60V 52A) z baterii 16s11p Samsung 35E.
Czy ten silnik przy mojej wadze 95 kg będzie miał dość siły przy niskich prędkościach, żebym nie musiał używać najniższych/najwolniejszych przełożeń? Mieszkam w lubuskiem, więc gór tu nie ma, ale na ogół śmigam po lesie, zdarzają się bardziej strome podjazdy. Lubię jeździć analogiem, moja waga to nie tłuszcz, przykładam się do pedałowania, więc to nie pytanie typu "czy mnie zawiezie?".
Rozchodzi się o to, że po próbach przymiarki silnika z wolnobiegiem 7rz, widzę że musiałbym rozgiąć widełki o jakieś 2-3 cm, a to chyba dużo, szkoda osłabiać ramy. Przy okazji zakupów jakichś pierdół na nexunie, wpadłem na wolnobieg 1s 12t.
Na korbie mam blaty 22-32-42, więc tam można zrzucić w razie czego, pozostaje tylko kwestia naprężenia łańcucha.
Co myślicie, będzie dobrze z jedną zębatką z tyłu?
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Mariusz_p
Posty: 170
Rejestracja: 18 sie 2018, 10:28

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: Mariusz_p » 12 sie 2019, 18:39

Trochę kiepsko jak lubisz pedałować. Poszukaj wolnobieg DNP 7r i przerób go na 5r albo kup w chinach 3r. I wtedy ogarniesz i jedno i drugie, a i będzie jakieś pole manewru z przełożeniami :)

3R

https://pl.aliexpress.com/item/32828165 ... 5c0fL6onMK

7R do przeróbki na 5R - ale tokarz musi być ogarnięty, bo to nie takie proste jak pisze na blogu Nexun-a :)

https://www.ebay.co.uk/itm/DNP-Epoch-Fr ... SwTA9X3TDK
Pakiety Li-ion, bidony 48V 17.5Ah => zapraszam na priv :)

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 500
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: pxl666 » 12 sie 2019, 19:48

Biegi w piaście?

AST034
Posty: 108
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: AST034 » 12 sie 2019, 20:11

I tak musisz rozgiac wahacz, ja mam 6 biegow a podkladki maja dodatkowa grubosc ledwo 6mm, nawet jak dasz jedno przelozenie to i tak rozginasz wahacz, inaczej noe wlozysz silnika. Co do mocy to przy tym sterowniku wjedziesz wszedzie bez pedalowania, przy mxus 3k raczej sie nie nakrecisz korbami, chociaz ja mam ten silnik w konie ustawiony na 84V 100A i sie nawet nawet na plaskim nie zagrzewa jakos strasznie.

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 500
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: pxl666 » 12 sie 2019, 21:07

Ah sorry nie doczytałem że to hub

Awatar użytkownika
grafffik
Posty: 845
Rejestracja: 05 lis 2018, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Bielany

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: grafffik » 15 sie 2019, 1:12

No to jest właśnie wada ram rowerowych że rozginajac widełki do tych 159-160mm ryzykujesz pęknięciem widełek wahacza. Jak nie przy rozginaniu to podczas jazdy. Potem jak jebnie , jak sobie podłączysz koszt spawania ramy, wymiany gratów i kupna kolejnej to będziesz sobie pluł w brodę czemu od razu nie zainteresowałeś się złożeniem ebike na dedykowanej ramie i przełożonych swoich gratach bo wyszło by Cię tak naprawdę to samo, a głową spokojna i zapas na pomysły cały czas w konstrukcji by drzemał
⚡️ ⚡️ TO CO NAJLEPSZE ⚡️ ⚡️
Budowa sprawdzonych E-Bike
Gotowe bajki w ciągłej sprzedaży
Warszawa i okolice + Europa w wysyłce. (PL, UK, IRL 3x w tygodniu)
tel. 536 230 997
Obrazek
---
Pozdrawiam
Wasz Kaskader. 8-)

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 500
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: pxl666 » 15 sie 2019, 1:20

Dedykowanej ramie ? To chyba masz na myśli taką pod np Yamahę? Czy po prostu z szerokim widelcem ?

Awatar użytkownika
grafffik
Posty: 845
Rejestracja: 05 lis 2018, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Bielany

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: grafffik » 15 sie 2019, 8:08

dedykowaną ramę dla ebike. czyli taką z szerszymi widełkami o 2-3cm, pojemnikiem na baterię i całym systemem rozwiązań, ułatwiających prowadzenie elektryki wewnątrz ramy
⚡️ ⚡️ TO CO NAJLEPSZE ⚡️ ⚡️
Budowa sprawdzonych E-Bike
Gotowe bajki w ciągłej sprzedaży
Warszawa i okolice + Europa w wysyłce. (PL, UK, IRL 3x w tygodniu)
tel. 536 230 997
Obrazek
---
Pozdrawiam
Wasz Kaskader. 8-)

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 500
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: pxl666 » 15 sie 2019, 9:01

grafffik pisze:
15 sie 2019, 8:08
dedykowaną ramę dla ebike. czyli taką z szerszymi widełkami o 2-3cm, pojemnikiem na baterię i całym systemem rozwiązań, ułatwiających prowadzenie elektryki wewnątrz ramy
Że są takie fabryczne do dostania od ręki w plu? Czy masz na myśli chińczyka lub flakona

Radowit
Posty: 41
Rejestracja: 17 maja 2019, 22:38
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: Radowit » 15 sie 2019, 10:20

I teraz rodzi się pytanie:
które z customowych ram są godne zaufania?
Są różne "produkty", a na niektórych ponoć strach jeździć bo można sobie krzywdę zrobić.
Wiadomości o wypadkach jakoś na forum nie docierają, a powinny.
Z tym że to powinien być już odrębny temat.

Awatar użytkownika
grafffik
Posty: 845
Rejestracja: 05 lis 2018, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Bielany

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: grafffik » 15 sie 2019, 23:49

Jest np Spark, jest Samurai, jest Maruder, EV4 też teraz coś wypuścił, każda rama ma swoje wady i zalety. Laczy je wszystkie jedna cecha - brak homologacji - więc pod kątem prawnym nie różnica się zupełnie niczym od tego co sobie sami wyspawacie w garażu.
Podkreślam - prawnym -. Nie technologicznym.
⚡️ ⚡️ TO CO NAJLEPSZE ⚡️ ⚡️
Budowa sprawdzonych E-Bike
Gotowe bajki w ciągłej sprzedaży
Warszawa i okolice + Europa w wysyłce. (PL, UK, IRL 3x w tygodniu)
tel. 536 230 997
Obrazek
---
Pozdrawiam
Wasz Kaskader. 8-)

Radowit
Posty: 41
Rejestracja: 17 maja 2019, 22:38
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: Radowit » 16 sie 2019, 8:36

Pod względem prawnym kony stinky po przeróbce też nadają się tylko do lasu.
Rozchodzi się o ich wytrzymałość i geometrię. Jakie są są ich plusy i minusy?

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 500
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: pxl666 » 16 sie 2019, 10:57

Hm ale mowa była o dedykowanej ramce z miejscem na bakterie ? Bo sie zgubiłem

Radowit
Posty: 41
Rejestracja: 17 maja 2019, 22:38
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: Radowit » 16 sie 2019, 11:12

ale obwarzanek, temat o tym jak często zdarza się Wam używać niższych przełożeń w rowerze o mocy ~3kW, bo chcę na próbę włożyć wolnobieg 1 rzędowy 12T
Graffik zahaczył o przyczynę tego pomysłu, którą jest niedostateczna szerokość tylnych widełek (dla MXUSA 3k)w zwykłej ramie hard tail.

AST034
Posty: 108
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: AST034 » 16 sie 2019, 11:44

Przy mocy 3kw raczej rzadko uzywasz przerzutek.

Awatar użytkownika
Mariusz_p
Posty: 170
Rejestracja: 18 sie 2018, 10:28

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: Mariusz_p » 16 sie 2019, 13:09

właśnie walczę z customem na 20s i 100A żeby wsadzić więcej niż jeden tryb z tyłu i sam jestem ciekaw czy sie nie okaże, że ta walka była niepotrzebna :) w rowerze 2kW używam średnio 2-3 przełożeń najszybszych.
Pakiety Li-ion, bidony 48V 17.5Ah => zapraszam na priv :)

AST034
Posty: 108
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: AST034 » 16 sie 2019, 17:43

Mariusz_p pisze:
16 sie 2019, 13:09
właśnie walczę z customem na 20s i 100A żeby wsadzić więcej niż jeden tryb z tyłu i sam jestem ciekaw czy sie nie okaże, że ta walka była niepotrzebna :) w rowerze 2kW używam średnio 2-3 przełożeń najszybszych.
Jak ustawiłem Sabka na 100A przy 20S to nie zmieniałem przerzutek... w sumie nie ma po co kręcić korbami, bezpieczniej sie pochylić na kierownicę i odkręcić manetkę :D

Awatar użytkownika
Mariusz_p
Posty: 170
Rejestracja: 18 sie 2018, 10:28

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: Mariusz_p » 16 sie 2019, 19:28

No i tak właśnie myślę, że będzie :)
Pakiety Li-ion, bidony 48V 17.5Ah => zapraszam na priv :)

shadow
Posty: 135
Rejestracja: 12 mar 2019, 21:46

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: shadow » 18 sie 2019, 0:32

T
Graffik zahaczył o przyczynę tego pomysłu, którą jest niedostateczna szerokość tylnych widełek (dla MXUSA 3k)w zwykłej ramie hard tail.
tylko niektórzy uzywają przerzutek i w Mxusie :D

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2587
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: wolnobieg 1 rzędowy

Post autor: tatar » 19 sie 2019, 5:42

;) nie widzę problemu,aby korzystać i z Mxusa i z wolnobiegu.To wymaga trochę pracy,ale można. ;)

ODPOWIEDZ