Konto na zlot EV: Tomasz Wierzchoń 77 1140 2004 0000 3202 7681 5636, koniecznie dopisek "darowizna" i nick z forum.

Sabvoton wyłączenie soft start

Tematy związane z kontrolerami do silników BLDC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
ODPOWIEDZ
Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 15:04

Na forum przeczytałem ze wszystkie sabvotony odblokowanie mają załączony soft start a zablokowany można wyłączyć soft start.
Posiadam sabvotona zablokowanego i ponoć ze idzie wyłączyć soft start ale nie bardzo wiem gdzie i jakie parametry zmienić zeby wyłączyć soft start.

Prosiłbym o pomoc wyjaśnieniu jakie parametry mam zmienić zeby wyłączyć soft start i uzyskać leprze przyśpieszenie?

Awatar użytkownika
AST034
Posty: 965
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 15:17

Napisz jaki masz model sterownika, jaka bateria i jaki bms.

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 15:27

Sabvoton 96120 ustawiony na 120A z baterii i 300A z fazy.
Bateria 26S18P vtc5A max napięcie 109,2V
BMS 32S prąd ciągły 120A chwilowy do 300A programowalny z wyświetlaczem lcd z bluetooth.

Awatar użytkownika
AST034
Posty: 965
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 15:36

A jak ustawisz prady, zapiszesz, wylaczysz sterownik, wlaczysz spowrotem, wejdziesz w program, to trzyma isyawienia tzn 120/300A czy sie zmienia na cos innego?

Wrzuc screen z programu gdzie masz te ustawienia.

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 16:02

Kilka razy sprawdziłem nie zmienia parametrów dalej mam 120A z baterii i 300 z fazy.
Fotki zrobie i wystawie wieczorem aktualne paremetry.

Ale zauważyłem programie sabvotona ze pokazuje aktualne wartości prądu zależne od obciążenia i pokazuje 300A z fazy ale coś mi tym programie nie pasuje.
Zauważyłem ze naciskając manetką hamulca pokazuje prąd hamowania czym mocniej naciskam więcej pokazuje prąd hamowania ale koło sie nie kręciło a pokazuje prąd a rzeczywistości jest zerowy.
Wiec wnioskuje ze prąd co pokazuje program sabvotona obciążenia mogą byc nie prawidłowe do faktycznych prądu który płynie z sterownika.

Wydaje sie ze pokazuje ze powinno byc 300A z fazy ale cos ogranicza i rzeczywistości jest o wiele mniej niz to co program pokazuje. Tylko jeszcze nie wiem co ograniczenia prąd fazowy.

Awatar użytkownika
Mariusz_p
Posty: 390
Rejestracja: 18 sie 2018, 10:28

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Mariusz_p » 12 paź 2019, 16:21

Skąd masz tego sabka? Może jest wadliwy

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 16:40

Prosto od producenta z chin więc prosto z fabryki

Awatar użytkownika
AST034
Posty: 965
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 16:42

Sprobuj innego programu, jakiej wersji uzywasz? Ten co podeslal chinczyk? Czy tej z bloga Tasa? Sprobuj innego programu zeby zmienic mu prady, spark na takich ustawieniach ma wyrywac plomby z zebow.

A druga rzecz to zastanawia mnie czy to nie jest za wysokie napiecie dla sabka, nie wiem jakie ograniczenie ma 96120, ale czy w programie nie ma limitu kiedy podasz za wysokie napiecie? W 72150 nie widzialem tego ale moze cos mi umknelo...

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 18:51

Programów mam 3 i chyba od Tasa z bloga albo od producenta teraz nie pamiętam.
Pierwszy program jakiś stary nie wiem co to za wersja.
Drugi program to jest 2.0
Trzeci program to jest wersja 2.1

Co to pierwszego raz uruchomiłem i nie używałem do programowania.
W wersji 2.0 używam do programowania i oglądam aktualne paremetry.
W wersji 2.1 używałem do oprogramowania manetki hamulca bo w wersji 2.0 nie ma takiej możliwości.

Narazie używam 2.0 i 2.1 ale jak coś ustawiłem programie 2.0 to wyłączył manetke hamulca i zrobił manetke gazu i tu zdziwienie moje było ale ponownie zaprogramowanie manetki hamulca wersji 2.1 pomogło i działa.

Więc bardziej teraz używam wersji 2.1 z powodu manetki hamulca.

Co do napięcia w programie jest małe zakłamanie do zeczywistości jakie napięcie jest z akumulatora.
Sabvoton wersja 96120 max napięcie może być 120V
Mosfety są na 135V a kondensatory są na 160V
Jeśli nawet będę miał naładowany akumulator do pełna 109,2V i tak jest spory zapas napięcia do tych 120V

Awatar użytkownika
AST034
Posty: 965
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 19:03

Masz watomierz?

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 19:09

No mam pisałem ze mam bmsa z lcd i bluetooth wiec mam watomierz.
Tylko muszę zrobić jakieś nagranie i zobaczyć którym momencie ile jest prądu.

Awatar użytkownika
AST034
Posty: 965
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 19:15

Racja, nie doczytalem. No to idz na prosta droge, manetka do konca i obserwuj czy ciagnie te 120A, zobaczymy co dalej.

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 21:58

MQCON nie wiem która wersja podgląd ustawień.
za chwile wstawię inne wersje 2.0 i 2.1 programu bo zauważyłem ze są pewne różnice ustawień.
Załączniki
MQCON.png

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 22:16

SabVoton Motor Controller V2.0 ( with bluetooth )
pełna nazwa programu
Załączniki
SabVoton Motor Controller V2.0 ( with bluetooth ).png

Awatar użytkownika
AST034
Posty: 965
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 22:23

Wylacz cruise to raz
Manetka accelerate time zmien z 200 na 20ms,
Manetka deccelerate time zmien z 300 na 30ms,
Wszystkie dc curen ustaw na max, wpisuj ile sie da, i zapisuj, zmniejszy sie na max mozliwe.
Phase max wpisz 400-500 a protected nawet 600.
Throttle middle phase zmien na 180
I wszystkie temperatury na czas testu zmien na 160
Flux zmniejsz na 40A
I limit predkosci/mocy wpisz wszedzie 100%
I wtedy idz sie przejechać

Daj znac czy jest poprawa i co pokazuje watomierz.

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 22:33

MQCON V2.1 20180122 updated, temp sensor optional
pełna nazwa programu 2.1
Załączniki
MQCON V2.1 20180122 updated, temp sensor optional.png

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 22:51

AST034 pisze:
12 paź 2019, 22:23
Wylacz cruise to raz
Manetka accelerate time zmien z 200 na 20ms,
Manetka deccelerate time zmien z 300 na 30ms,
Wszystkie dc curen ustaw na max, wpisuj ile sie da, i zapisuj, zmniejszy sie na max mozliwe.
Phase max wpisz 400-500 a protected nawet 600.
Throttle middle phase zmien na 180
I wszystkie temperatury na czas testu zmien na 160
Flux zmniejsz na 40A
I limit predkosci/mocy wpisz wszedzie 100%
I wtedy idz sie przejechać

Daj znac czy jest poprawa i co pokazuje watomierz.
manetka accelerate time i deccelerate time już próbowałem poniżej 100ms wywala błąd i osiem mignięć diody led ale różnicy nie było przyspieszenia a błąd wyskakuje jak szybko zmieniam pozycje manetki gazu.

dc curen chyba są już na maxa ale zobaczę dla pewności.

Phase max zobaczę jaka maksymalna wartość może być u mnie.

pozostałe parametry zmienię według zaleczeń i zobaczę czy coś zmieniło.

Awatar użytkownika
AST034
Posty: 965
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 22:59

Pozmieniaj oprocz tego acc i dec time, jak bedzie lepiej to probuj i to zmienic, dziwny blad, ja w swoim ustawiam na tyle bez problemu, ale mozesz najpierw ustawic wszystko inne i dopiero na koniec te czasy, musi sie poprawic.

Awatar użytkownika
MixhaL
Posty: 186
Rejestracja: 10 sie 2018, 14:56

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: MixhaL » 13 paź 2019, 9:22

W niektórych wersjach sabvotona zwiększenie wszystkich prądów na maxa wyłącza soft start, tak jest np u mnie.
Chociaż muszę powiedzieć że to nie jest takie pełne pozbycie się soft start ale myślę że w 80% likwiduje softa.
Rower wtedy staje się żwawy i daje przyjemność z jazdy.

Awatar użytkownika
radasss
Posty: 299
Rejestracja: 31 mar 2018, 8:50
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: radasss » 13 paź 2019, 15:07

Witaj w klubie szczęśliwców.
Też mam dokładnie tego samego sabka. Jest niby odblokowany a w rzeczywistości bardzo zablokowany. Naście godzin spędzonych na próbach. Maksymalny prąd można ujrzeć - przez max 2 SEKUNDY !!!
warsztatmotocykli.pl

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 14 paź 2019, 0:32

Wiec ustawiłem według zaleceń ale nie wszytko.

Phase max i protected to maxymalne wartości i więcej nie ma możliwości i zostało jak było.
Throttle middle phase też nie zmieniłem bo wartość 150A to maksymalna wartość u mnie.
Temperatury ustawiłem na 160
cruise wyłączone

Test przyspieszenia jest tak jak było bez efektu.

Pomiary zrobiłem przyspieszenia i prądu:
0,5s 20A-30A 2÷3kw
1s ~70A ~6,3kw
2s ~120A ~10.8kw
3s 125A 11.2kw
4s 120A 10.8kw

Wygląda ze do tych 10km/h ma problem zabrać rowerem nabiera mocy po przekroczeniu tych 15km/h a na wykresie za bardzo nie witać ale zamula na starcie.
Według pomiaru 2÷3kw na stracie to trochę mało nawet nie umie doborze na zwirku startować z efektem.
Załączniki
20191013_234052.jpg

Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 1435
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: tas » 14 paź 2019, 9:02

Wydaje mi się, że soft musi być jeśli sterownik może mieć ustawiony wysoki prąd międzyfazowy w takim odblokowanym sabku temu bardzo często zablokowane modele startują o wiele dynamiczniej niż te odblokowane.
To może być zabezpieczenie w interesie jednak użytkownika
Silniki, sterowniki, BMSy: SKLEP tel: 792-304-416
Kod rabatowy dla forumowiczów: "FORUM"
Tanie akumulatory i ogniwa: SKLEP
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: BLOG

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 14 paź 2019, 16:40

Dzisiaj spędziłem dwie godziny na ustawianiem sterownika i dużo opcji i ustawień testowałem wykonałem a moze 50 prób startu i za każdym razem prąd na początku max 60-70A z akumulatora.

Jedna opcja co mnie zainteresowało to motor direction obrót kierunku obracania koła, mam wrażenie ze pozycji 1 jest soft start a na pozycji 0 nie ma soft startu.

Robiąc próbę na pozycji 1 na starcie mam tylko 60-70A wiec połowa mocy a na pozycji 0 od razu pokazuje 120A z akumulatora.
Tylko ze motor direction ustawiony na 0 kręci kółkiem do tyłu obciążyłem max moja wagą i uruchomiłem hamulce przednie żeby miał problem odjechać, efekt taki ze zakręcił kołem az poczułem smród gumy i na starcie pobiera 120A z akumulatora.

Jest możliwe ze motor direction 1 miał soft start a pozycji 0 nie ma soft startu?

Awatar użytkownika
AST034
Posty: 965
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 14 paź 2019, 18:24

Przeloz kable fazowe az zacznie krecic sie ladnie do przodu kiedy motor direction jest na 0.

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 15 paź 2019, 7:52

Zmieniłem halle i fazy mam ustawiony motor direction na 0 i taz sam efekt co był nic nie pomogło.

Zauważyłem ze zmieniając prąd fazy na 120A i z bateri 120A start silnika jest katastrofa, praktycznie moge rower nogami przytrzymać na 2 sekundy i wtedy pobiera tylko 10A z baterii.

Następnym tygodniu będę miał oscyloskop cyfrowy i zobaczę jaki jest prąd fazowy i jak ustawie 300A czy jest tyle i którym momencie.
Prąd fazowy powinien byc największy na starcie silnika jak silnik dostanie obrotów to prąd fazowy maleje i zbliża sie do prądu z baterii.

Awatar użytkownika
PoulN
Posty: 271
Rejestracja: 17 lip 2018, 20:14
Lokalizacja: Miasto Wież i Róż

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: PoulN » 15 paź 2019, 8:29

Ciekawe co to.
Mam odblokowany 96120.
U mnie praktycznie od zera idzie 100-120A, zależnie od nawierzchni/ warunków.

Raz przez "przypadek" prawie bym na plecach wylądował..
<<>>Merida: 16s8p >><< Kariwa: 26s15p<<>>

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 15 paź 2019, 10:20

PoulN pisze:
15 paź 2019, 8:29
Mam odblokowany 96120.
Ja mam wersje zablokowaną.
A z którego rocznika masz ten sterownik?
Mój jest z 2018 i możliwe ze chinczyk obniżył wydajność sterownika z powodu zamienników mosfetów, nie wiem jakie tam mam sterowniku mosfety ale mam podejrzenia ze cos tam fabryka zmieniała.

Awatar użytkownika
PoulN
Posty: 271
Rejestracja: 17 lip 2018, 20:14
Lokalizacja: Miasto Wież i Róż

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: PoulN » 15 paź 2019, 10:45

Hmm, nie wiem ;P jest z gdzieś info w sofcie?
Nie zwróciłem uwagi.
<<>>Merida: 16s8p >><< Kariwa: 26s15p<<>>

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 15 paź 2019, 10:49

PoulN pisze:
15 paź 2019, 10:45
Hmm, nie wiem ;P jest z gdzieś info w sofcie?
Nie zwróciłem uwagi.
A kiedy był kupiony?

Awatar użytkownika
PoulN
Posty: 271
Rejestracja: 17 lip 2018, 20:14
Lokalizacja: Miasto Wież i Róż

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: PoulN » 15 paź 2019, 17:43

A to już pytanie do Cyklon'a ;)
<<>>Merida: 16s8p >><< Kariwa: 26s15p<<>>

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 22 paź 2019, 1:45

Zrobiłem pomiary prądu międzyfazowego ustawiony sterownik na 300A a z pomiaru wyszło tylko 177÷179A międzyfazowego a z baterii było 60A÷80A pierszej sekundzie przyspieszenia silnika.
Test był zrobiony na mierniku cęgowym napieciowym hantek CC-650 wersja do 650A ustawiony 1mV na 1A

To juz wiadomo ile mam ze max 179A międzyfazowego to silnik nie dostaje takiego przyspieszenia jak powinno.
Załączniki
300A.png
Ostatnio zmieniony 22 paź 2019, 2:12 przez Dede, łącznie zmieniany 1 raz.

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 22 paź 2019, 2:09

Prąd maksymalny 179A a powinno być 300A czy to zła kalibracja sterownika czy to jest specjalne ustawienia chińczyka?

Próbował ktoś zrobić własne ustawienia sterownika przez ustawienia potencjometrem który mierzy prąd?
Załączniku jest foto o jakie potencjometry mi chodzi.

Są dwa potencjometry na jeden przewód wygląda jak regulacja wartości dolnego i górnego napięcia wyjściowego z pomiaru.

Są dwa takie zestawy i wiadomo ktury jest do regulacji prądu z baterii a który międzyfazowy?
Załączniki
20180815_100854-2016x1512.jpg

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 290
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: barmal » 22 paź 2019, 6:34

Dede pisze:
22 paź 2019, 2:09
Prąd maksymalny 179A a powinno być 300A czy to zła kalibracja sterownika czy to jest specjalne ustawienia chińczyka?

Próbował ktoś zrobić własne ustawienia sterownika przez ustawienia potencjometrem który mierzy prąd?
Załączniku jest foto o jakie potencjometry mi chodzi.

Są dwa potencjometry na jeden przewód wygląda jak regulacja wartości dolnego i górnego napięcia wyjściowego z pomiaru.

Są dwa takie zestawy i wiadomo ktury jest do regulacji prądu z baterii a który międzyfazowy?
Jeżeli to LEM-y lub ich "pochodne" to jeden potencjometr ustawia offset, drugi wzmocnienie. Oba mierzą 2 fazy i w nich płynący prąd. Na podstawie tego liczony zostje prąd aku.
Pytanie teraz: czy ustawiony prąd max (lub jego różnica między startem a ustawionym), jest ograniczony jedynie na początku jako ochrona sterownika czy też w pełnym zakresie obrotów. Czyli jak już silnik całkiem się rozpędzi.

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 22 paź 2019, 13:38

barmal pisze:
22 paź 2019, 6:34
Pytanie teraz: czy ustawiony prąd max (lub jego różnica między startem a ustawionym), jest ograniczony jedynie na początku jako ochrona sterownika czy też w pełnym zakresie obrotów. Czyli jak już silnik całkiem się rozpędzi.
Dobre pytanie i to sprawdziłem dzisiaj z ciekawości.
Wybrałem do testowania podjazd pod górę zeby obciążyć silnik i uchwycić największy prąd na pełnym zakresie obrotów.

Pomiary:
Od 0 do 2 sekundy prąd międzyfazowy stały na pozomie 180A max, prąd 40% mnieszy niz ustawiony sterowniku
Od 2 do 6 sekundy prąd międzyfazowy maleje od 180 do 120A.
Od 6 sekundy do 12 sekundy prąd międzyfazowy jest na poziomie od 120A i powoli maleje do 90A
Od 12 sekundy do 17 sekundy prąd międzyfazowy utrzymuje się na pozomie 90A

Hamowanie prąd międzyfazowy utrzymuje sie na stałym pozomie 85A, sterowniku mam ustawiony 140A wiec prąd hamowania tez jest mnieszy od ustawionego o 40%


Według pomiarów prąd międzyfazowy jest stały 180A od 0 do 15km/h od 15km/h prąd stopniowo idzie w dół az uzyska prąd z baterii 120A i tak utrzymuje az uzyskania max prędkości.

Jedynie prąd międzyfazowy jest nieprawidłowy ustawiony bo prąd z baterii jest prawidłowy bo jest ustawiony na 120A i tych okolicach prąd z bateri jest pobierany ale dobro od 15km/h bo do 15km/h stopniowo zwiększa i nie pobiera max z baterii.

Według mnie źle ustawiony prąd międzyfazowy bo na starcie jest 40% mnieszy prąd od ustawionego i tez hamowanie jest 40% mnieszy od ustawionego.
Załączniki
prąd miedzyfazy.png

Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 1435
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: tas » 22 paź 2019, 13:58

Skoro masz Rated ustawione na 180 i wynik 180A to raczej sterownik dobrze liczy prąd i daje tyle ile masz ustawione.
Tak wynika ze zdjęć programu.
A nie bierze z MAX current tych 300 bo np sobie aktywowałeś boosta i sterownik czeka na jego aktywacje?
Tak tylko zgaduje :)
Silniki, sterowniki, BMSy: SKLEP tel: 792-304-416
Kod rabatowy dla forumowiczów: "FORUM"
Tanie akumulatory i ogniwa: SKLEP
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: BLOG

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 290
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: barmal » 22 paź 2019, 16:31

tas pisze:
22 paź 2019, 13:58
Skoro masz Rated ustawione na 180 i wynik 180A to raczej sterownik dobrze liczy prąd i daje tyle ile masz ustawione.
Tak wynika ze zdjęć programu.
A nie bierze z MAX current tych 300 bo np sobie aktywowałeś boosta i sterownik czeka na jego aktywacje?
Tak tylko zgaduje :)
No właśnie. Jakby były spore rozjazdy między ustawieniami. A nie ma. Nie mam wprawdzie pojęcia jak ten boost działa ale może właśnie tu leży pies pogrzebany i należy go jedynie aktywować aby uzyskać 300A?
Aż mi się nie chce wierzyć aby było takie ograniczenie/rozjazd, szczerze powiem.
A może ktoś powiedzieć: jak działa funkcja boost?
Zrozumiałem, że przez przycisk. Dobrze?

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 22 paź 2019, 17:30

tas pisze:
22 paź 2019, 13:58
Skoro masz Rated ustawione na 180 i wynik 180A to raczej sterownik dobrze liczy prąd i daje tyle ile masz ustawione.
Tak wynika ze zdjęć programu.
A nie bierze z MAX current tych 300 bo np sobie aktywowałeś boosta i sterownik czeka na jego aktywacje?
Tak tylko zgaduje :)
Zeczywiście mam ustawiony Rated na 180A a pomiar jest 180A tylko ze mam wyłączony boosta.

Jesli ustawie Rated na mniej prądu to powinna byc reakcja na ustawienia ale brak reakcji ustawiłem 100A i 50A aktualne 10A i brak reakcji na ustawienia.
Boosta dałem na 10A i tez brak reakcji na ustawienia.
Jak załączam Boosta zamiast 3 Speed to uruchamia 10A z baterii ale jak jest zaprogramowany 3 Speed to tylko ustawienia Max phase current jest reakcja na ustawienia i dc limit current.

Ustawiłem Max phase current na 120A po sprawdzeniu prądu jest okolicach 70A międzyfazowy co dziekawe tez jest 40% mniej niz zaprogramowany.
Załączniki
Rated.png

Awatar użytkownika
AST034
Posty: 965
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 22 paź 2019, 18:01

A moze zrob mu ruskiego moda?

Dede
Posty: 733
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 22 paź 2019, 18:14

Tez tak myślę żeby zrobić ruskiego moda lub ustawić poteciometrem mierniku prądu tylko bardziej skomplikowane strojenie będzie.
O to chodzi żeby zwiększyć prąd fazowy a nie prąd z baterii ale zawsze mozna programie ustawić mniejszy prąd z akumulatora.

Bardziej obawiam ze są tam inne mosfety powinno byc model IRF135B203 jeśli jest jakis zamienik to może celowo zmniejszył prąd fazowy bo zamienik nie daje rady.
Muszę sprawdzić jakie są mosfety jeśli są IRF135B203 to zrobię ruskiego moda.

ODPOWIEDZ