Sabvoton wyłączenie soft start

Tematy związane z kontrolerami do silników BLDC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
ODPOWIEDZ
Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 15:04

Na forum przeczytałem ze wszystkie sabvotony odblokowanie mają załączony soft start a zablokowany można wyłączyć soft start.
Posiadam sabvotona zablokowanego i ponoć ze idzie wyłączyć soft start ale nie bardzo wiem gdzie i jakie parametry zmienić zeby wyłączyć soft start.

Prosiłbym o pomoc wyjaśnieniu jakie parametry mam zmienić zeby wyłączyć soft start i uzyskać leprze przyśpieszenie?

AST034
Posty: 288
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 15:17

Napisz jaki masz model sterownika, jaka bateria i jaki bms.

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 15:27

Sabvoton 96120 ustawiony na 120A z baterii i 300A z fazy.
Bateria 26S18P vtc5A max napięcie 109,2V
BMS 32S prąd ciągły 120A chwilowy do 300A programowalny z wyświetlaczem lcd z bluetooth.

AST034
Posty: 288
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 15:36

A jak ustawisz prady, zapiszesz, wylaczysz sterownik, wlaczysz spowrotem, wejdziesz w program, to trzyma isyawienia tzn 120/300A czy sie zmienia na cos innego?

Wrzuc screen z programu gdzie masz te ustawienia.

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 16:02

Kilka razy sprawdziłem nie zmienia parametrów dalej mam 120A z baterii i 300 z fazy.
Fotki zrobie i wystawie wieczorem aktualne paremetry.

Ale zauważyłem programie sabvotona ze pokazuje aktualne wartości prądu zależne od obciążenia i pokazuje 300A z fazy ale coś mi tym programie nie pasuje.
Zauważyłem ze naciskając manetką hamulca pokazuje prąd hamowania czym mocniej naciskam więcej pokazuje prąd hamowania ale koło sie nie kręciło a pokazuje prąd a rzeczywistości jest zerowy.
Wiec wnioskuje ze prąd co pokazuje program sabvotona obciążenia mogą byc nie prawidłowe do faktycznych prądu który płynie z sterownika.

Wydaje sie ze pokazuje ze powinno byc 300A z fazy ale cos ogranicza i rzeczywistości jest o wiele mniej niz to co program pokazuje. Tylko jeszcze nie wiem co ograniczenia prąd fazowy.

Awatar użytkownika
Mariusz_p
Posty: 321
Rejestracja: 18 sie 2018, 10:28

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Mariusz_p » 12 paź 2019, 16:21

Skąd masz tego sabka? Może jest wadliwy
Pakiety Li-ion, bidony 48V 17.5Ah => zapraszam na priv :)

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 16:40

Prosto od producenta z chin więc prosto z fabryki

AST034
Posty: 288
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 16:42

Sprobuj innego programu, jakiej wersji uzywasz? Ten co podeslal chinczyk? Czy tej z bloga Tasa? Sprobuj innego programu zeby zmienic mu prady, spark na takich ustawieniach ma wyrywac plomby z zebow.

A druga rzecz to zastanawia mnie czy to nie jest za wysokie napiecie dla sabka, nie wiem jakie ograniczenie ma 96120, ale czy w programie nie ma limitu kiedy podasz za wysokie napiecie? W 72150 nie widzialem tego ale moze cos mi umknelo...

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 18:51

Programów mam 3 i chyba od Tasa z bloga albo od producenta teraz nie pamiętam.
Pierwszy program jakiś stary nie wiem co to za wersja.
Drugi program to jest 2.0
Trzeci program to jest wersja 2.1

Co to pierwszego raz uruchomiłem i nie używałem do programowania.
W wersji 2.0 używam do programowania i oglądam aktualne paremetry.
W wersji 2.1 używałem do oprogramowania manetki hamulca bo w wersji 2.0 nie ma takiej możliwości.

Narazie używam 2.0 i 2.1 ale jak coś ustawiłem programie 2.0 to wyłączył manetke hamulca i zrobił manetke gazu i tu zdziwienie moje było ale ponownie zaprogramowanie manetki hamulca wersji 2.1 pomogło i działa.

Więc bardziej teraz używam wersji 2.1 z powodu manetki hamulca.

Co do napięcia w programie jest małe zakłamanie do zeczywistości jakie napięcie jest z akumulatora.
Sabvoton wersja 96120 max napięcie może być 120V
Mosfety są na 135V a kondensatory są na 160V
Jeśli nawet będę miał naładowany akumulator do pełna 109,2V i tak jest spory zapas napięcia do tych 120V

AST034
Posty: 288
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 19:03

Masz watomierz?

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 19:09

No mam pisałem ze mam bmsa z lcd i bluetooth wiec mam watomierz.
Tylko muszę zrobić jakieś nagranie i zobaczyć którym momencie ile jest prądu.

AST034
Posty: 288
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 19:15

Racja, nie doczytalem. No to idz na prosta droge, manetka do konca i obserwuj czy ciagnie te 120A, zobaczymy co dalej.

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 21:58

MQCON nie wiem która wersja podgląd ustawień.
za chwile wstawię inne wersje 2.0 i 2.1 programu bo zauważyłem ze są pewne różnice ustawień.
Załączniki
MQCON.png

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 22:16

SabVoton Motor Controller V2.0 ( with bluetooth )
pełna nazwa programu
Załączniki
SabVoton Motor Controller V2.0 ( with bluetooth ).png

AST034
Posty: 288
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 22:23

Wylacz cruise to raz
Manetka accelerate time zmien z 200 na 20ms,
Manetka deccelerate time zmien z 300 na 30ms,
Wszystkie dc curen ustaw na max, wpisuj ile sie da, i zapisuj, zmniejszy sie na max mozliwe.
Phase max wpisz 400-500 a protected nawet 600.
Throttle middle phase zmien na 180
I wszystkie temperatury na czas testu zmien na 160
Flux zmniejsz na 40A
I limit predkosci/mocy wpisz wszedzie 100%
I wtedy idz sie przejechać

Daj znac czy jest poprawa i co pokazuje watomierz.

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 22:33

MQCON V2.1 20180122 updated, temp sensor optional
pełna nazwa programu 2.1
Załączniki
MQCON V2.1 20180122 updated, temp sensor optional.png

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 12 paź 2019, 22:51

AST034 pisze:
12 paź 2019, 22:23
Wylacz cruise to raz
Manetka accelerate time zmien z 200 na 20ms,
Manetka deccelerate time zmien z 300 na 30ms,
Wszystkie dc curen ustaw na max, wpisuj ile sie da, i zapisuj, zmniejszy sie na max mozliwe.
Phase max wpisz 400-500 a protected nawet 600.
Throttle middle phase zmien na 180
I wszystkie temperatury na czas testu zmien na 160
Flux zmniejsz na 40A
I limit predkosci/mocy wpisz wszedzie 100%
I wtedy idz sie przejechać

Daj znac czy jest poprawa i co pokazuje watomierz.
manetka accelerate time i deccelerate time już próbowałem poniżej 100ms wywala błąd i osiem mignięć diody led ale różnicy nie było przyspieszenia a błąd wyskakuje jak szybko zmieniam pozycje manetki gazu.

dc curen chyba są już na maxa ale zobaczę dla pewności.

Phase max zobaczę jaka maksymalna wartość może być u mnie.

pozostałe parametry zmienię według zaleczeń i zobaczę czy coś zmieniło.

AST034
Posty: 288
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 12 paź 2019, 22:59

Pozmieniaj oprocz tego acc i dec time, jak bedzie lepiej to probuj i to zmienic, dziwny blad, ja w swoim ustawiam na tyle bez problemu, ale mozesz najpierw ustawic wszystko inne i dopiero na koniec te czasy, musi sie poprawic.

MixhaL
Posty: 153
Rejestracja: 10 sie 2018, 14:56

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: MixhaL » 13 paź 2019, 9:22

W niektórych wersjach sabvotona zwiększenie wszystkich prądów na maxa wyłącza soft start, tak jest np u mnie.
Chociaż muszę powiedzieć że to nie jest takie pełne pozbycie się soft start ale myślę że w 80% likwiduje softa.
Rower wtedy staje się żwawy i daje przyjemność z jazdy.

radasss
Posty: 172
Rejestracja: 31 mar 2018, 8:50
Kontakt:

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: radasss » 13 paź 2019, 15:07

Witaj w klubie szczęśliwców.
Też mam dokładnie tego samego sabka. Jest niby odblokowany a w rzeczywistości bardzo zablokowany. Naście godzin spędzonych na próbach. Maksymalny prąd można ujrzeć - przez max 2 SEKUNDY !!!

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 14 paź 2019, 0:32

Wiec ustawiłem według zaleceń ale nie wszytko.

Phase max i protected to maxymalne wartości i więcej nie ma możliwości i zostało jak było.
Throttle middle phase też nie zmieniłem bo wartość 150A to maksymalna wartość u mnie.
Temperatury ustawiłem na 160
cruise wyłączone

Test przyspieszenia jest tak jak było bez efektu.

Pomiary zrobiłem przyspieszenia i prądu:
0,5s 20A-30A 2÷3kw
1s ~70A ~6,3kw
2s ~120A ~10.8kw
3s 125A 11.2kw
4s 120A 10.8kw

Wygląda ze do tych 10km/h ma problem zabrać rowerem nabiera mocy po przekroczeniu tych 15km/h a na wykresie za bardzo nie witać ale zamula na starcie.
Według pomiaru 2÷3kw na stracie to trochę mało nawet nie umie doborze na zwirku startować z efektem.
Załączniki
20191013_234052.jpg

Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 1130
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: tas » 14 paź 2019, 9:02

Wydaje mi się, że soft musi być jeśli sterownik może mieć ustawiony wysoki prąd międzyfazowy w takim odblokowanym sabku temu bardzo często zablokowane modele startują o wiele dynamiczniej niż te odblokowane.
To może być zabezpieczenie w interesie jednak użytkownika
Silniki, sterowniki, BMSy: SKLEP tel: 792-304-416
Kod rabatowy dla forumowiczów: "FORUM"
Tanie akumulatory i ogniwa: SKLEP
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: BLOG

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 14 paź 2019, 16:40

Dzisiaj spędziłem dwie godziny na ustawianiem sterownika i dużo opcji i ustawień testowałem wykonałem a moze 50 prób startu i za każdym razem prąd na początku max 60-70A z akumulatora.

Jedna opcja co mnie zainteresowało to motor direction obrót kierunku obracania koła, mam wrażenie ze pozycji 1 jest soft start a na pozycji 0 nie ma soft startu.

Robiąc próbę na pozycji 1 na starcie mam tylko 60-70A wiec połowa mocy a na pozycji 0 od razu pokazuje 120A z akumulatora.
Tylko ze motor direction ustawiony na 0 kręci kółkiem do tyłu obciążyłem max moja wagą i uruchomiłem hamulce przednie żeby miał problem odjechać, efekt taki ze zakręcił kołem az poczułem smród gumy i na starcie pobiera 120A z akumulatora.

Jest możliwe ze motor direction 1 miał soft start a pozycji 0 nie ma soft startu?

AST034
Posty: 288
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: AST034 » 14 paź 2019, 18:24

Przeloz kable fazowe az zacznie krecic sie ladnie do przodu kiedy motor direction jest na 0.

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 15 paź 2019, 7:52

Zmieniłem halle i fazy mam ustawiony motor direction na 0 i taz sam efekt co był nic nie pomogło.

Zauważyłem ze zmieniając prąd fazy na 120A i z bateri 120A start silnika jest katastrofa, praktycznie moge rower nogami przytrzymać na 2 sekundy i wtedy pobiera tylko 10A z baterii.

Następnym tygodniu będę miał oscyloskop cyfrowy i zobaczę jaki jest prąd fazowy i jak ustawie 300A czy jest tyle i którym momencie.
Prąd fazowy powinien byc największy na starcie silnika jak silnik dostanie obrotów to prąd fazowy maleje i zbliża sie do prądu z baterii.

Awatar użytkownika
PoulN
Posty: 144
Rejestracja: 17 lip 2018, 20:14
Lokalizacja: Miasto Wież i Róż

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: PoulN » 15 paź 2019, 8:29

Ciekawe co to.
Mam odblokowany 96120.
U mnie praktycznie od zera idzie 100-120A, zależnie od nawierzchni/ warunków.

Raz przez "przypadek" prawie bym na plecach wylądował..
Merida: 16s8p, Kariwa: 26s15p

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 15 paź 2019, 10:20

PoulN pisze:
15 paź 2019, 8:29
Mam odblokowany 96120.
Ja mam wersje zablokowaną.
A z którego rocznika masz ten sterownik?
Mój jest z 2018 i możliwe ze chinczyk obniżył wydajność sterownika z powodu zamienników mosfetów, nie wiem jakie tam mam sterowniku mosfety ale mam podejrzenia ze cos tam fabryka zmieniała.

Awatar użytkownika
PoulN
Posty: 144
Rejestracja: 17 lip 2018, 20:14
Lokalizacja: Miasto Wież i Róż

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: PoulN » 15 paź 2019, 10:45

Hmm, nie wiem ;P jest z gdzieś info w sofcie?
Nie zwróciłem uwagi.
Merida: 16s8p, Kariwa: 26s15p

Dede
Posty: 604
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: Dede » 15 paź 2019, 10:49

PoulN pisze:
15 paź 2019, 10:45
Hmm, nie wiem ;P jest z gdzieś info w sofcie?
Nie zwróciłem uwagi.
A kiedy był kupiony?

Awatar użytkownika
PoulN
Posty: 144
Rejestracja: 17 lip 2018, 20:14
Lokalizacja: Miasto Wież i Róż

Re: Sabvoton wyłączenie soft start

Post autor: PoulN » 15 paź 2019, 17:43

A to już pytanie do Cyklon'a ;)
Merida: 16s8p, Kariwa: 26s15p

ODPOWIEDZ