Przypominam sponsorom reklam o deklaracjach dotyczących zlotu 2019.
CYKLONEBIKE, ELEKTRO-BIKES zaliczone do dalszej promocji :)
Sponsorowanie zlotu: 77 1140 2004 0000 3202 7681 5636 z nickiem forumowym i dopiskiem "darowizna".

WATOMIERZE od Michała

Tematy związane z dodatkowymi akcesoriami dla pojazdów EV
michal214
Posty: 30
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 04 cze 2018, 13:32

henio
udało się skalibrować bocznik? W razie problemów daj znać. W instrukcji masz kilka wskazówek jak to zrobić.

Umbur
V05 nie chcę udostępniać bo mam jeszcze plany co do niego. Jak nic z tego nie wyjdzie to wtedy wrzucę.

Polak potrafi
Posty: 6
Rejestracja: 18 mar 2018, 19:21

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Polak potrafi » 06 cze 2018, 17:18

Witam, ja bym byl chetny na watomierz, ale nie wiem czy produkcja w kincu ruszy czy nie, bo jak nie to szukam alternatywy. Pozdrawiam I zachecam Michala do wznowienia produkcji😉

TomiLi
Posty: 2
Rejestracja: 01 maja 2018, 23:44
Lokalizacja: podlaskie

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: TomiLi » 07 cze 2018, 12:48

Witam, też byłbym chętny na jedną sztukę tego watomierza, także pozostaję w oczekiwaniu na ew. wieści o uruchomieniu nowej partii produktu :)
Pozdrawiam,
TL>

Awatar użytkownika
Wojtas
Posty: 392
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Wojtas » 11 cze 2018, 21:25

Michał ja mam problem z lcd v2. Ustawię sterownik powiedzmy na 30A to watomierz ładnie pokazuje max 30A.Problem jest przy bardzo niskich pradach. Poniżej 1A.Jak się tocze na profilu 250W to często watomierz nie uwzglednia i nie nalicza Ah. Jechałem tak ostatnio 100km i watomierz łącznie naliczyl ok 20Ah zamiast 25Ah. Mam barmala x2 z bocznikiem 2mOhm.
Edit:
Dałoby radę dołożyć do lcd v2 opcję, że przy danym napięciu (powiedzmy 54.6V) następuje reset watomierza? Upierdliwe to kasowanie.
Kands Maestro 29er
Mxus XF40C Barmal X2 2.2 kW 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, NCX,Avid SD7
Marathon MTB Plus

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/

michal214
Posty: 30
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 14 cze 2018, 8:12

Wojtas, Ile kabelków wychodzi z Twojego watomierza? Jeżeli masz bardzo starą wersję to będzie to 6 kabelków. W nowszej było 7 kabelków.
Jeżeli masz na 6 kabelków - to co opisujesz to była jedna z wad tej wersji.
Jeżeli masz wersję na 7 kabelków to prawdopodobnie w złym miejscu połączyłeś masę watomierza i shunt-. Oba te kabelki powinny być złączone dopiero przy boczniku (shunt-) (nie wcześniej). Zapewnia to prawidłowy rozpływ prądów pomiarowych.

Co do poprawek programowych to nie będę już uaktualniał, nie sprzedaje tej wersji już chyba od 2016.

Awatar użytkownika
Wojtas
Posty: 392
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Wojtas » 14 cze 2018, 17:53

Może tak być. Ja mam barmala x2 i masa podłączona jest kawałek dalej. No trudno, da się z tym żyć.
Kands Maestro 29er
Mxus XF40C Barmal X2 2.2 kW 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, NCX,Avid SD7
Marathon MTB Plus

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/

Dede
Posty: 375
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Dede » 14 cze 2018, 21:02

Witam. Jak by była nowa partia jestem chetny na jedną sztuke.

malik
Posty: 2
Rejestracja: 15 cze 2018, 13:31

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: malik » 15 cze 2018, 14:47

Witam jestem bardzo bardzo mocno zainteresowany tym watomierzem Kiedy można byłoby się spodziewać jakieś produkcji a na marginesie jaka jest aktualna cena za ten produkt i jakie on daje możliwości chodzi mi o specyfikację czyli Max napięcie i tym podobne menu Pozdrawiam

ivofe
Posty: 32
Rejestracja: 16 cze 2018, 0:11

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: ivofe » 20 cze 2018, 19:21

Jak będzie wznowiona produkcja tez pisze sie na 1. Proszę o podanie konta.
Pozdrawiam

michal214
Posty: 30
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 21 cze 2018, 11:49

Tak jak pisałem wcześniej w tym wątku - jeżeli znajdzie się co najmniej 15 osób chętnych po cenie 320zł/szt to zamówię płytki i części. Poprzednio cena była 250zł, ale przestało być to opłacalne.

Jak na razie nie ma tylu chętnych.

Marceli
Posty: 1
Rejestracja: 25 cze 2018, 21:02

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Marceli » 30 cze 2018, 20:39

Cześć.
W pierwszej kolejności to chciałbym wszystkich serdecznie powitać. Jestem w trakcie kompletacji elementów do dwóch konstrukcji i o ile pierwsza to zwykła przeróbka (na starej ramie szosowej powstanie coś "ala ostre kolo"), która z założenia ma być niedroga to druga już jest na ramie falcon i jest bardziej wymagająca dlatego też z chęcią zakupił bym jeden watomierz.
Pozdrawiam

Grucha06
Posty: 2
Rejestracja: 02 sie 2018, 16:30

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Grucha06 » 02 sie 2018, 16:32

Witam. Zamawiam 1 sztukę.....

Grucha06
Posty: 2
Rejestracja: 02 sie 2018, 16:30

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Grucha06 » 02 sie 2018, 16:33

P.s. Ilu chętnych już się znalazło?

Awatar użytkownika
Goliath
Posty: 718
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Goliath » 02 sie 2018, 17:04

michal214 pisze:
21 cze 2018, 11:49
Tak jak pisałem wcześniej w tym wątku - jeżeli znajdzie się co najmniej 15 osób chętnych po cenie 320zł/szt to zamówię płytki i części. Poprzednio cena była 250zł, ale przestało być to opłacalne.

Jak na razie nie ma tylu chętnych.
@Grucha - Zawsze możesz otworzyć oficjalnie listę... :? ale wątpię byś szybko znalazł jeszcze 14 osób.
No chyba że znowu pastek5 weźmie 10 sztuk :shock: :lol:
pastek5 pisze:
21 mar 2018, 18:45
zamawiam 10 sztuk
wpisywać się kto chcę 😁

michal214
Posty: 30
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 03 sie 2018, 20:04

Tak się składa, że jeden z użytkowników zamówił na raz 15 sztuk. Więc zamówiłem nową serię. Do ludzi z z tego wątku, którzy zgłaszali chęć, wysłałem PW. Mam dodatkowo 10szt wolnych, ale uwaga! Te 10szt będzie sama elektronika z wyświetlaczem bez obudowy, uchwytu i elewacji. Jeżeli ktoś jest zainteresowany zakupem samej elektroniki to najlepiej niech zgłosi się do mnie przez PW.

Awatar użytkownika
dominos96
Posty: 1
Rejestracja: 27 sie 2018, 11:22

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: dominos96 » 27 sie 2018, 11:27

I dla mnie jedną sztukę poproszę

michal214
Posty: 30
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 27 sie 2018, 19:11

dominos96 pisze:
27 sie 2018, 11:27
I dla mnie jedną sztukę poproszę
Wysłałem Ci prywatną wiadomość.

Didi222
Posty: 8
Rejestracja: 02 wrz 2018, 16:37
Lokalizacja: Gdańsk

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Didi222 » 02 wrz 2018, 18:18

Witam jak mogę zakupić taki watomierz i jaką cena

michal214
Posty: 30
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 02 wrz 2018, 21:06

Elektronika + zestaw kabelków (20cm) z odpowiednią wtyczką = 200zł
Przeznaczona jest do zabudowy w ramie roweru lub innej obudowie.
Po szczegóły zapraszam na PW.

Awatar użytkownika
Wojtas
Posty: 392
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Wojtas » 03 wrz 2018, 20:01

Jakieś foto można prosić? :)
Kands Maestro 29er
Mxus XF40C Barmal X2 2.2 kW 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, NCX,Avid SD7
Marathon MTB Plus

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/

michal214
Posty: 30
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 03 wrz 2018, 21:00

W razie potrzeby przyciski można wyprowadzić na kabelkach np. do manetki z przyciskami itp.
Załączniki
tył.jpg
przód.jpg

Mateusz78721
Posty: 38
Rejestracja: 03 maja 2018, 23:51

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Mateusz78721 » 11 lis 2018, 13:27

Da radę zamówić gotowy watomierz?

michal214
Posty: 30
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 13 lis 2018, 14:04

Tylko sama elektronika. Tak jak na zdjęciach powyżej.

Awatar użytkownika
choperek
Posty: 19
Rejestracja: 09 lis 2018, 6:31

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: choperek » 04 gru 2018, 9:02

Witam.Jestem zainteresowany zakupem watomierza w stanie jak powyżej. Jak możemy dokonać transakcji?

Awatar użytkownika
henio-EV-Maniak
Posty: 1844
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: prosto ze wsi

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: henio-EV-Maniak » 21 gru 2018, 8:24

Ludziska prosze pomozcie,
Jak podpiac WATOMIERZ MICHALA?

Wychodza z niego kable podpisane:
B, Z, P, K, T
ktory do czego?

Ze sterownika Barmal X2 nastepujace, tak podpisane:

hamulce ( 3 kabelki )
SHUNT ( 2 kabelki )
U-Akko CA ( 2 )
manetka ( 3 )
+5V ( 2 )
We 123 ( 5 kabelkow )
Halle ABC +5V ( 5 kabelkow )
temp. silnika ( 2 )

Jak to wszystko razem podpiac?

Awatar użytkownika
henio-EV-Maniak
Posty: 1844
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: prosto ze wsi

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: henio-EV-Maniak » 22 gru 2018, 17:26

Juz mniej wiecej czaje.

Jaki najlepszy BOCZNIK i KONEKTRON polecacie do watomierza Michala?

Awatar użytkownika
mr_x
Posty: 324
Rejestracja: 26 wrz 2018, 19:19
Lokalizacja: Białystok

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: mr_x » 22 gru 2018, 17:36

To opisz dla potomnych. A to na k to kontaktron. ;)

Awatar użytkownika
henio-EV-Maniak
Posty: 1844
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: prosto ze wsi

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: henio-EV-Maniak » 23 gru 2018, 22:24

michal214 pisze:
22 mar 2018, 10:47
W załączniku dodaję krótki opis co można odczytać na watomierzu i jak się go podłącza do instalacji roweru.
Czy dobrze podpialem watomierz wg. powyzszego schematu? ( str. 3 tematu )
Kabel podpisany SHUNT ( ang. bocznik ) wyprowadzony jest z bocznika zainstalowanego w sterowniku ( kabel fioletowy i czarny ).
Załączniki
WP_20181223_20_04_57_Pro (4).jpg

michal214
Posty: 30
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 24 gru 2018, 10:05

Jeżeli czarny to masa, a czerwony to plus, to podłączenie wygląda ok. Ja zawsze zalecam, żeby masa zasilania watomierza (czarny Z) i masa bocznika (czarny B) wychodziły z jednego punktu przy boczniku. Czyli dwa kabelki z jednego miejsca. Zapewnia to optymalny rozpływ prądów pomiarowych.

Ale jeżeli Twój kabelek SHUNT nie jest zbyt długi to też nie powinien zaburzyć pomiaru.

PS.
Pamiętaj że przy normalnej jeździe wskazanie prądu powinno być dodatnie. Przy odzysku wskazanie ujemne. Jeżeli jest odwrotnie to trzeba podpiąć odwrotnie kabelki oznaczone jako B.

Lemur
Posty: 3
Rejestracja: 11 maja 2018, 8:15

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Lemur » 25 gru 2018, 12:06

Witam czy jest jeszcze możliwość kupienia takiego Watomierza?

Awatar użytkownika
henio-EV-Maniak
Posty: 1844
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: prosto ze wsi

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: henio-EV-Maniak » 25 gru 2018, 18:27

michal214 pisze:
24 gru 2018, 10:05
Jeżeli czarny to masa, a czerwony to plus, to podłączenie wygląda ok. Ja zawsze zalecam, żeby masa zasilania watomierza (czarny Z) i masa bocznika (czarny B) wychodziły z jednego punktu przy boczniku. Czyli dwa kabelki z jednego miejsca. Zapewnia to optymalny rozpływ prądów pomiarowych.

Ale jeżeli Twój kabelek SHUNT nie jest zbyt długi to też nie powinien zaburzyć pomiaru.

PS.
Pamiętaj że przy normalnej jeździe wskazanie prądu powinno być dodatnie. Przy odzysku wskazanie ujemne. Jeżeli jest odwrotnie to trzeba podpiąć odwrotnie kabelki oznaczone jako B.
Bardzo dziekuje za merytoryczna odpowiedz 😉
Czyli henio dobrze podpial, a sie kuzwa smieja z niego 🙂
Prewencyjnie skrocile kabelek SHUNT ze sterownika do minium, a czarny Z i czarny B wychodza jak na fotce z jednego punktu.

Awatar użytkownika
grafffik
Posty: 478
Rejestracja: 05 lis 2018, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Bielany

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: grafffik » 25 gru 2018, 23:49

proszę admina o moderacje posta powyżej ponieważ nie wnosi nic do ww. tematu
Budowa i montaż e-bike
Warszawa i okolice
tel. 536 230 997
Obrazek

Awatar użytkownika
Goliath
Posty: 718
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Goliath » 26 gru 2018, 0:04

grafffik pisze:
25 gru 2018, 23:49
proszę admina o moderacje posta powyżej ponieważ nie wnosi nic do ww. tematu
...to trzeba byłoby wyciąć 99% postów henia :lol:

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 1920
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: zeeltom » 26 gru 2018, 7:51

grafffik, nie narzucaj adminom, co i jak mają robić. Powyższy tekst wylatuje, bo nie ma on nic wspólnego z tematem.

ODPOWIEDZ