Sterownik KT 36v 350w czy wytrzyma 13s ?

Tematy związane z kontrolerami do silników BLDC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
ODPOWIEDZ
scuda
Forumowicz
Posty: 652
Rejestracja: 24 lut 2018, 21:49
Lokalizacja: Stalowa Wola

Sterownik KT 36v 350w czy wytrzyma 13s ?

Post autor: scuda »

Jak w temacie, okazało się, że za niska prędkość wychodzi na 10s, a jest to ten sterownik z oznaczeniem kt36svprd-sjt01l. Większość tych sterowników ma 36/48, lecz ten nie ma. Taki przyszedł z chin, myślałem, że przyjdzie 36/48. Czy da radę na 54v maks z baterii ?
A i dodam, że jest to sterownik 350w przy 36v, czyli ma 20A prądu maksymalnie. Jeśli nawet pójdzie na 54v to będzie to ponad 1000w w piku, więc będę musiał chyba jakoś to ograniczyć, żeby się nie zjarał ?
GrzegorzS
Forumowicz
Posty: 315
Rejestracja: 23 lut 2018, 0:14
Lokalizacja: Lubliniec

Re: Sterownik KT 36v 350w czy wytrzyma 13s ?

Post autor: GrzegorzS »

Zobacz czy kondensatory i mosfet nadają się pod 54V.
miki
Forumowicz
Posty: 607
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Sterownik KT 36v 350w czy wytrzyma 13s ?

Post autor: miki »

Kondensatory powinny być minimum na 63V. Te sterowniki są często na 36/48V, napięcie wykrywają automatycznie i mają elementy wytrzymujące 54V. Tylko pytanie, czy masz taki kontroler.
scuda
Forumowicz
Posty: 652
Rejestracja: 24 lut 2018, 21:49
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Sterownik KT 36v 350w czy wytrzyma 13s ?

Post autor: scuda »

Działa na 13s, sprawdzone ;)
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz
Posty: 2129
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterownik KT 36v 350w czy wytrzyma 13s ?

Post autor: WojtekErnest »

To ze dziala to niewiele znaczy. Jesli to wersja na 36/42 V to moze oznaczac ze ma elementy takie jak kondensatory czy mosfety które przy podwyzszonym napięciu i mocy pobieranej, szybko i niespodziewanie się uszkodzą. A przy tym może byc zagrożony również silnik...jak np pojdzie zwarcie, pelne napiecie na hale. Do tego prog minimum dzialania powinien byc okolo 33V-40v a jest pewnie 20-25.v
Więc bądź ostrożny bo prawdopodobnie jezdzisz na 'minie'.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
scuda
Forumowicz
Posty: 652
Rejestracja: 24 lut 2018, 21:49
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Sterownik KT 36v 350w czy wytrzyma 13s ?

Post autor: scuda »

O progu wiem, to nie problem. Obawiam się bardziej właśnie tej zwiększonej mocy, ponieważ jak pisałem wcześniej, sterownik podaje nadal 20 A, co przy 54v daje ponad 1000w. Przy 42 było nieco ponad 800w. Zona jezdzi tym rowerem i uzywa tylko PAS na 1-3 (5 stopni wspomagania) więc mam nadzieje, że wytrzyma. Zobaczymy.
miki
Forumowicz
Posty: 607
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Sterownik KT 36v 350w czy wytrzyma 13s ?

Post autor: miki »

A ten sterownik nie ma możliwości ograniczenia mocy maksymalnej?
scuda
Forumowicz
Posty: 652
Rejestracja: 24 lut 2018, 21:49
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Sterownik KT 36v 350w czy wytrzyma 13s ?

Post autor: scuda »

Normalnie na PAS jest ograniczenie ale na manetce nie ma, trzeba by rezystor pomiarowy usunąc fizycznie.
Awatar użytkownika
cyklista
Forumowicz
Posty: 137
Rejestracja: 27 maja 2019, 11:14
Lokalizacja: Rzeszów, gg:7481912

Re: Sterownik KT 36v 350w czy wytrzyma 13s ?

Post autor: cyklista »

masz w ustawieniach ograniczenie mocy nawet do 20% maksymalnej
scuda
Forumowicz
Posty: 652
Rejestracja: 24 lut 2018, 21:49
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Sterownik KT 36v 350w czy wytrzyma 13s ?

Post autor: scuda »

Dzięki, zapomniałem o tych ustawieniach.
miki
Forumowicz
Posty: 607
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Sterownik KT 36v 350w czy wytrzyma 13s ?

Post autor: miki »

U mnie minimum to 50% mocy.
ODPOWIEDZ