Sabvoton 72150 brak regena

Tematy związane z kontrolerami do silników BLDC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
ODPOWIEDZ
mexykaninoo
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 04 cze 2019, 22:41

Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: mexykaninoo »

Witam wszystkich.
Jako, że już jakiś czas się zmagam z brakiem regena w sabku proszę Was o pomoc w konfiguracji.
Klamki hamulcowe podłączone do czujnika ciśnienie magura poprzez przewód 0v brake z sabka,do tego przewodu podłączone też zabezpieczenie termiczne z qsa205. Podłączoną mam też manetke do płynnego hamowania regenem. Wciśnięcie klamki hamulcowej lub manetki hamowania powoduje odcięcie manetki przyspieszenia ale nie załącza hamowania silnikiem.
Bateria 20s19p
Ustawienia w sabku
Załączniki
20200801_141018_copy_1224x1632.jpg
20200801_141025_copy_1224x1632.jpg
20200801_141026_copy_1224x1632.jpg
20200801_141031_copy_1224x1632.jpg
20200801_141037_copy_1224x1632.jpg
20200801_141042_copy_1224x1632.jpg
20200801_141047_copy_1224x1632.jpg
Ostatnio zmieniony 02 sie 2020, 20:29 przez mexykaninoo, łącznie zmieniany 1 raz.
mexykaninoo
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 04 cze 2019, 22:41

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: mexykaninoo »

Ustawienia bms ant bt
Załączniki
Screenshot_2020-08-01-14-37-51.png
Screenshot_2020-08-01-14-37-59.png
Screenshot_2020-08-01-14-38-08.png
Screenshot_2020-08-01-14-38-25.png
Screenshot_2020-08-01-14-38-31.png
Screenshot_2020-08-01-14-38-41.png
Awatar użytkownika
Goliath
Forumowicz
Posty: 1054
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: Goliath »

Nie jestem znawcą w temacie sabków... chyba masz niewłączony regen ;)
Załączniki
Zmień to ustawienie.
Zmień to ustawienie.
IMG_20200802_015712.jpg (39.17 KiB) Przejrzano 524 razy
Awatar użytkownika
AST034
Forumowicz
Posty: 1144
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: AST034 »

Goliath pisze:
02 sie 2020, 1:58
Nie jestem znawcą w temacie sabków... chyba masz niewłączony regen ;)
To nie regen, tylko hamowanie silnikiem przy puszczeniu manetki.

Zmien ebrake throttle na ebrake switch albo cos takiego, w tej chwili sabek Ci odcina silnik ale czeka az nacisniesz manetke hamowania :D
mexykaninoo
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 04 cze 2019, 22:41

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: mexykaninoo »

Zmieniałem już to ustawienie i bez efektu. Zmieniałem większość ustawień i nic to nie daje, nie zmieniam tylko 'over volt'.
Dodam tylko, że raz regen sie załączył poniżej 60v i płynne hamowanie działało na dodatkowej manetce oraz klamki hamulcowe też uruchamiały regen, a teraz i od tego napięcia regena brak. Czarna magia.
Awatar użytkownika
AST034
Forumowicz
Posty: 1144
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: AST034 »

mexykaninoo pisze:
02 sie 2020, 9:05
Zmieniałem już to ustawienie i bez efektu. Zmieniałem większość ustawień i nic to nie daje, nie zmieniam tylko 'over volt'.
Dodam tylko, że raz regen sie załączył poniżej 60v i płynne hamowanie działało na dodatkowej manetce oraz klamki hamulcowe też uruchamiały regen, a teraz i od tego napięcia regena brak. Czarna magia.
Rozladuj baterie do ~80-81V i przestaw overvolt na 95V, przejedz sie nie za szybko i sprawdz czy dziala. Sabek zawyza odczyt napiecia, u mnie regen dziala dopiero jak mam 94V ustawione.
mexykaninoo
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 04 cze 2019, 22:41

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: mexykaninoo »

AST034 JUŻ próbowałem tak zrobić i o mały włos nie spaliłem sterownika i już sie boje tego ruszać.

Dziś regen na manetce załączył się dopiero od 72v. Co jest połową baterii.
Ma ktoś z forumowiczów jakieś pomysły?

AST034 a Ty u siebie masz tego bmsa z wyświetlaczem i bt?
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1470
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: Umbur »

Goliath pisze:
02 sie 2020, 1:58
Nie jestem znawcą w temacie sabków... chyba masz niewłączony regen ;)
Dobrze Goliath Ci pisze.
AST034 pisze:
02 sie 2020, 7:49
Goliath pisze:
02 sie 2020, 1:58
Nie jestem znawcą w temacie sabków... chyba masz niewłączony regen ;)
To nie regen, tylko hamowanie silnikiem przy puszczeniu manetki.
To o czym mówisz, to Cruise i ma być wyłączone.

Jak masz w ogóle podpięte hamowanie? Jakie przewody? Niektóre sterowniki miały hamowanie manetką i trzeba wtedy zwierać przewód sygnałowy.
mexykaninoo
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 04 cze 2019, 22:41

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: mexykaninoo »

Podpięte mam dobrze wszystko bo działa mi regen, tylko załącza sie dopiero od połowy baterii a wcześniej tylko odcina manetke przyspieszenia.
Regenerative charger to aktywacja hamowania poprzez manetke przyspieszenia.
Czy to że musiałem zamienić kierunek obrotu koła na przeciwny w zakładce motor może mieć wpływ na moje bolączki?
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1470
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: Umbur »

Spróbuj z inną wersją oprogramowania. Z kompatybilnością był zawsze problem.
Awatar użytkownika
AST034
Forumowicz
Posty: 1144
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: AST034 »

Umbur pisze:
03 sie 2020, 7:28
Goliath pisze:
02 sie 2020, 1:58
Nie jestem znawcą w temacie sabków... chyba masz niewłączony regen ;)
Dobrze Goliath Ci pisze.
AST034 pisze:
02 sie 2020, 7:49
To nie regen, tylko hamowanie silnikiem przy puszczeniu manetki.
To o czym mówisz, to Cruise i ma być wyłączone.

Jak masz w ogóle podpięte hamowanie? Jakie przewody? Niektóre sterowniki miały hamowanie manetką i trzeba wtedy zwierać przewód sygnałowy.
Czy widzisz co jest zaznaczone na zdjeciu? To nie zaden cruise ktory bagatela jest widac wylaczony tylko „regenerative charge” czyli do 10% wychylenia manetki masz regen, a reszta czyli 90% to przyspieszenie.
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1470
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: Umbur »

AST034 pisze:
03 sie 2020, 13:44
Czy widzisz co jest zaznaczone na zdjeciu? To nie zaden cruise ktory bagatela jest widac wylaczony tylko „regenerative charge” czyli do 10% wychylenia manetki masz regen, a reszta czyli 90% to przyspieszenie.
Wzrok jeszcze mam dobry i pisałem, że ma być wyłączony. Problem w tym, że stare oprogramowanie włączało inne opcje, które były czasem zupełnie czym innym. Nie zawsze są kompatybilne. Na moim starym sterowniku przełączenie Cruise (może to było Slide, nie pamiętam :P ) powodowało hamowanie silnikiem po odpuszczeniu manetki. Stąd sugestia, żeby spróbować innym programem.
Dede
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: Dede »

mexykaninoo pisze:
03 sie 2020, 8:26
Podpięte mam dobrze wszystko bo działa mi regen, tylko załącza sie dopiero od połowy baterii a wcześniej tylko odcina manetke przyspieszenia.
Instalacja jest sprawna jeśli odcina napęd po naciśnięciu hamulca lub manetki hamulca.
U Ciebie tylko należy zwiększyć wartość overvolt żeby zadziałał regen.

U siebie mam różnicę 12V żeby regen działał wiec mam ustawiony na 120V a regen działa dobiero poniżej 108V a sabvoton zawyżone ma napięcie o 2V stosunku do baterii to uruchamia mi regen przy 105V ale mam sabvotona 96120
Instalacja 26S wiec regen działa przy 4,04V to jakies 85% pojemności akumulatora.

Ustaw overvolt tak zeby regen nie działał powyżej 4,05V na ogniwo żeby sterownika nie uszkodzić
mexykaninoo
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 04 cze 2019, 22:41

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: mexykaninoo »

Dede masz racje, potwierdziło to kilka osób, ustawienie over volt ma wpływ na próg załączania regena. Dostałem info, że bezpiecznie jest ustawić przy 20s 88v i tak zrobię.
Czy w bmsie też trzeba zmienić próg zabezpieczeia max napięcia na sekcje?
Dede
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: Dede »

Bms jak wyłączy zasilanie trakcie regenu to spali sie sterownik.
Ustaw bms na 4,25V na ogniwo to napewno nie wyłączy zasilanie trakcie regenu pod warunkiem ze nie załaczy regenu przy 4,2V bo może przekroczyć 4,25V.
Jesli załoczenie regenu będzie przy 4,05 to nie możliwe przekroczenia napięcia bmsie 4,25V na ogniwie.
xzen
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 06 lip 2020, 10:55

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: xzen »

U mnie regen w sabvoton 72150 przy aku 79V i OverVolt ustawionym na 90V dopiero zaczyna działać.
W związku z tym mam pytanie, jaka wartosc OverVolt będzie w moim przypadku bezpieczna? akumulator 20s
Dede
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: Dede »

poniżej 4V na ogniwo to koło 80V lub mniej.
BMS ustawiony na 4,25V na ogniwo bo jak będzie mniej to wyłączy zasilanie trakcie regenu i spali sie sterownik.
xzen
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 06 lip 2020, 10:55

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: xzen »

Dede pisze:
25 sie 2020, 14:44
poniżej 4V na ogniwo to koło 80V lub mniej.
BMS ustawiony na 4,25V na ogniwo bo jak będzie mniej to wyłączy zasilanie trakcie regenu i spali sie sterownik.
Czyli u siebie powinienem ustawic 91V ? skąd bierze sie tak duża róznica w tych sterownikach, kolega ma ustawione overvolt 86 i regen działa mu przy 83V akumulatora
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 1608
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: tas »

To mu źle działa i w końcu uszkodzi ten sterownik
Silniki, sterowniki, BMSy: SKLEP tel: 792-304-416
Kod rabatowy dla forumowiczów: "FORUM"
Tanie akumulatory i ogniwa: SKLEP
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: BLOG
Aleksiej44
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 14 gru 2019, 19:02

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: Aleksiej44 »

Ja tego nie ogarniam to jakim napięciem ładuje regen bo ampery to jasne ... ale gdzie ustawić napięcie regena ? Bo nie wierzę że Chińczyk nie ogarnal pola w ktorym wpisujemy volt regena.
Ladowarke da się ustawić 83 v i np.6.5 A a co sterownik nie potrafi przetworzyć napięcia zwrotnego z silnika i wypluć 83v za każdym razem?
szczur333
Forumowicz
Posty: 231
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19
Lokalizacja: Kraków/Busko-Zdrój
Kontakt:

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: szczur333 »

tas pisze:
27 sie 2020, 9:49
To mu źle działa i w końcu uszkodzi ten sterownik
jednak na 94V
cos mi sei pomieszało
dawno nie sprawdzalem ustawien

Obrazek
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax - @ SUPERCHARGER 30A (CHAdeMO charging 50A moze w tym roku jeszcze)
qtomekp
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 15 wrz 2020, 21:53

Re: Sabvoton 72150 brak regena

Post autor: qtomekp »

Świeży jestem w temacie Sabvoton-ów, niedawno złożyłem bike-a na 72150 i latałem na fabrycznie ustawionym overvolt (chyba było 95 czy 96). Manetka hamowania działała mi zawsze nawet przy full charge. jakoś na dniach testowałem różne wartości prądu flux i przy okazji zmniejszyłem overvolt na 86v. Potestowalem trochę vmax nagle hamuje manetką.. a tu lipa, odcina tylko manetkę gazu. Mówię jakiś kabelek się urwał, za dużo prądu flux. Już miałem rozkręcać wszystko ale mówię hust, nima to nima idę jeździć. Trochę wyduźdalem baterię, tak do 77v (manetka z voltomierzem) odruchowo ebrake z hamulcem wciskam i... jest hamowanie manetką. O co kaman?
Mówię, zmieniałem overvolt, podniosłem do 92v to teraz manetka reaguje tak od 81v więc na 1001% to ustawienie ma bezpośredni wpływ na próg załączenia e-brake. Być może że jest jeszcze jakiś algorytm związany max curr. Podczas hamowania, więcej A = niższe nap. załączenia hamowania.
ODPOWIEDZ