Chciałbym w swoim rowerze elektrycznym wyłączyć na stałe funkcję „walk assist”. Niestety nie można tego zrobić z poziomu menu sterownika/wyświetlacza. Czy ktoś się orientuje, czy jest możliwość „wejścia głębiej” w soft, albo inna metoda, ażeby to zrobić ?
Mój rower ma osprzęt Bafang DP C18 oraz silnik 750 W, w tylnym kole.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki !
Pozdrawiam
Ujeżdżam E-Lux Sierra 750W w Borach Tucholskich :)
Przecież ona jest wyłączona, aby ją włączyć musisz fizycznie cały czas naciskać odpowiedni przycisk, więc nie za bardzo "kumam" po co chcesz to jeszcze programowo wyłączyć.
Są dwa powody, po pierwsze od „święta” rowerem jeździ żona i jak zapomni co i jak, to rower jej ucieka. Po drugie jestem inwalidą i jak dla mnie ta funkcja jest o wiele za mocna i szybka. Po wciśnięciu i przytrzymaniu minusa (-) rower dosłownie wyrywa do przodu z prędkością 8 km/h.
Może to kwestia mocnego silnika (750W i 80N).
Dla mnie ta funkcja jest zbędna i niebezpieczna, jak chcę poprowadzić rower, to dodaję lekko gazu
Przecież manetka jest "niebezpieczniejsza" niż "tryb pieszego", przy 750 watach szczególnie. Nawet przy 250 watach rower staje dęba, żonka nie raz "latała" za rowerem . Po drugie prawdopodobnie nie znajdziesz możliwości wyłączenia "trybu pieszego" bo tego typu sterowniki nikt nie "rozkminia".
Jak uruchomię rower, to z automatu ma włączony 1 „bieg” (na 9 możliwych). Na pierwszym biegu, przy pełnym odkręceniu manetki jadę ok. 10 km/h, jak prowadzę rower i lekko odkręcę „gaz” to sobie spaceruję 1-2 km/h, a jak wcisnę guzik minus i przytrzymam 2s, to rower włącza dynamicznie od razu 8 km/h z pełnym momentem 80Nm i to właśnie jest problem.